Έρευνες δείχνουν ότι το αβοκάντο μειώνει την κακή χοληστερόλη

Ένα αβοκάντο την ημέρα, την χοληστερίνη κάνει πέρα
jupiterimages

Εάν είστε λάτρεις των αβοκάντο, κάνετε πολύ καλά, μιας και σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από το Hass Avocado Board (HAB), ένα αβοκάντο καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό, τουλάχιστον σε υπέρβαρα άτομα.

Τα αβοκάντο έχουν κακή φήμη λόγω ότι είναι πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά το γεγονός ότι περιέχουν μονοακόρεστα λίπη συμβάλει, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο να κατεβάζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 45 ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία και συμμετείχαν στην έρευνα να υιοθετήσουν την τυπική αμερικάνικη διατροφή, που περιλαμβάνει 51% των θερμίδων να προέρχονται από υδατάνθρακες, 34% από λίπη και 16% από πρωτεΐνη, για δύο εβδομάδες ώστε να έχουν οι συμμετέχοντες μία κοινή βάση. Στη συνέχεια ανέθεσαν στους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν τρεις δίαιτες με τυχαία σειρά. Η πρώτη ήταν μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά (24% των θερμίδων να προέρχονται από λιπαρά), η δεύτερη με 34% λιπαρά, χωρίς αβοκάντο και μία τελευταία με τα ίδια λιπαρά και ένα ολόκληρο αβοκάντο καθημερινά. Κάθε δίαιτα διήρκεσε 5 εβδομάδες και κάθε δύο εβδομάδες γινόταν έλεγχος στα στοιχεία των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όλες οι δίαιτες ήταν αποτελεσματικές και κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα και των δύο τύπων χοληστερόλης (τόσο της LDL, όσο και της HDL). Παρ' ολ' αυτά η δίαιτα που περιείχε αβοκάντο αποδείχτηκε καλύτερη και πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις υπόλοιπες. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό. Μπορεί αν είναι οι φυστικές ίνες που περιέχει ή άλλα συστατικά του αβοκάντο που το καθιστούν στην κορυφή της λίστας των φρούτων και των λαχανικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να εντάξει κανείς στη διατροφή του ένα αβοκάντο, δεν σημαίνει ότι θα χάσει και βάρος, ειδικά εάν η διατροφή του συμπεριλαμβάνει μπισκότα, κέικ και άλλα γλυκά, αφού ένα αβοκάντο έχει περίπου 200 θερμίδες. Αυτό που μπορείτε, όμως, να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε το junk food με ένα αβοκάντο.

Εκτός από τα καλά λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο, είναι πλούσια σε κάλιο (σχεδόν διπλάσιο από τη μπανάνα) και περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο An Avocado A Day Keeps Bad Cholesterol Away που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.