Ο αλγόριθμος της αυτοδυναμίας. Εφαρμογή για να κάνετε τις δικές σας εκτιμήσεις

Ο αλγόριθμος της αυτοδυναμίας. Εφαρμογή για να κάνετε τις δικές σας εκτιμήσεις
eurokinissi

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων με βασικά ερωτήματα: «ποιος θα είναι πρώτος;» και «με τι διαφορά;» «Θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα;», «Ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα;» και «Ποια κόμματα θα μείνουν εκτός Bουλής;»

Ερωτήματα που θα απαντηθούν στις 25 Ιανουαρίου, μέχρι τότε όμως καθείς μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.

Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε ένα εργαλείο, που τουλάχιστον θα σας βοηθήσει, μαζί με τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής - δηλαδή θα συγκεντρώσουν ποσοστό μικρότερο του 3% - να δείτε και τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία με 151 βουλευτές.

Η απάντηση βρίσκεται πίσω από έναν μαθηματικό αλγόριθμο.

Αρχικά, εκτιμούμε το ποσοστό των κομμάτων που θεωρούμε ότι θα μείνουν εκτός Βουλής, βάζοντας ποσοστά μικρότερα του 3%. Το άθροισμα αυτών των ποσοστών το αφαιρούμε από τον αριθμό 101 που είναι οι αναλογικές έδρες που μοιράζονται στο πρώτο κόμμα, αφού δεν υπολογίζουμε το μπόνους των 50 εδρών.

Έτσι αν το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, είναι 19% , η πράξη μας είναι 101-19 =82

Και ο μαθηματικός αλγόριθμός είναι 101x82 /250 = 33,1%

Δηλαδή το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό 33,1%

Δοκιμάστε και εσείς στην εφαρμογή που ακολουθεί τις δικές σας εκτιμήσεις

Εμείς επιλέξαμε κάποια κόμματα που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ή τουλάχιστον σε κάποιες απο αυτές μένουν εκτός Βουλής.

Μπορείτε να βάλετε ποσοστό σε όλα ή μόνο σε όποιο ή όποια θεωρείτε ότι θα μείνουν εκτός με ποσοστό κάτω του 3%. Στην κατηγορία ΔΙΑΦΟΡΑ, το ποσσοτό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι έως 7,9%. Συμπληρώνετε μόνο τους αριθμούς.

Δημοφιλή