Τι πρόδωσε τους ληστές με το λοστό. Πώς η υπόθεση Ξηρού «μπλοκάρει» την ταυτοποίηση

Τι πρόδωσε τους ληστές με το λοστό. Πώς η υπόθεση Ξηρού «μπλοκάρει» την ταυτοποίηση
Eurokinissi

Οι αυτοσχέδιες πλαστικές χειροπέδες (ty-rap) πρόδωσαν στην Ασφάλεια την «ταυτότητα» της «συμμορίας με το λοστό» που ξαναχτύπησε χθες τα ξημερώματα στο σπίτι 63χρονου φοροτεχνικού στον Άλιμο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για πενταμελή ομάδα που πιθανότατα αποτελείται από Γεωργιανούς, καθώς οι συμμορίες αυτής της εθνικότητας συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες αυτοσχέδιες πλαστικές χειροπέδες.

Οι ληστές που επιτέθηκαν στη μεζονέτα της οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου στον Άλιμο χτύπησαν με λοστό τον 63χρονο και απείλησαν τους δύο γιους του, οι οποίοι ξύπνησαν από το θόρυβο. Όταν ο φοροτεχνικός προσπάθησε να αντιδράσει ο ένας από τους δράστες τον έδεσε με «ty-rap» και έτσι είχαν όλο το χρόνο να ψάξουν για χρήματα και χρυσαφικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαίρεσαν τελικά δύο ακριβά ρολόγια Rolex και Mont Blanc, αξίας τουλάχιστον 20.000 ευρώ.

Ο αριθμός των δραστών και ο τρόπος δράσης τους –βασανίζουν τα θύματα και τα δένουν- κάνει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής να εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους «ληστές με το σίδερο» που στις 7 Οκτωβρίου 2014 εισέβαλαν στη βίλα 62χρονου επιχειρηματία υγρών καυσίμων στην οδό Καζαντζάκη στη Βούλα. Είχαν δέσει τον ίδιο, τη σύντροφό του και τις δύο κόρες τους, 23 και 21 χρόνων, και «σιδέρωσαν» στο πρόσωπο τον 62χρονο έμπορο. Πριν φύγουν ξεκόλλησαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε 120.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν.

Γιατί δεν ταυτοποιούνται

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., όπως περιγράφουν ανώτατοι αξιωματικοί, έχει πρωτοφανή φόρτο δουλειάς, καθώς εξετάζει σχεδόν όλο το 24ωρο τα ευρήματα από τις δύο γιάφκες του Χριστόδουλου Ξηρού.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα να δίνεται προτεραιότητα στην ανάλυση γενετικού υλικού (DNA) και δαχτυλικών αποτυπωμάτων υποθέσεων της Ασφάλειας Αττικής. Έτσι, παρότι η «συμμορία με το λοστό» έχει αφήσει πίσω της DNA σε αρκετά από τα χτυπήματά της, η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει προλάβει να κάνει την ταυτοποίηση των δραστών με άτομα που έχει στο αρχείο της ως σεσημασμένους για ληστείες και διαρρήξεις.

Δημοφιλή