Παπανδρέου: Πήγα στη Μέρκελ και της είπα «Άγκελα, θέλω να βγεις και να ηρεμήσουν οι αγορές». Μου είπε ότι οι αγορές θα καταλάβουν»

Παπανδρέου: Πήγα στη Μέρκελ και της είπα «Άγκελα, θέλω να βγεις και να ηρεμήσουν οι αγορές». Μου είπε ότι οι αγορές θα καταλάβουν»
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου (φωτογραφία αρχείου)
Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου (φωτογραφία αρχείου)
Sooc

Για «λύτρωση» πολλών πολιτών, οι οποίοι ήθελαν ένα κόμμα δημοκρατικό- σοσιαλιστικό, τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή , αλλά και τις συζητήσεις με την Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και ιδρυτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου,μιλώντας στην «Πρώτη Γραμμή» στον ΣΚΑΙ.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, «πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε κάτι από την αρχή», πάνω σε «αξίες και γερά θεμέλια», και συμπλήρωσε ότι στο ΠΑΣΟΚ «είχαμε ταυτιστεί με την πιο σκληρή έκφανση της «συντηρητικής δεξιάς». Ωστόσο σημείωσε ότι πονάει για το ΠΑΣΟΚ: «όλη μου η ζωή είναι αυτό το κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήμουν παρών και στήριξα την αναγκαία πορεία για να κλείσει το επώδυνο κεφάλαιο του μνημονίου» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι καταψήφισε «πολλές πολιτικές που μας πήγαιναν πίσω, σε όσα κακώς κείμενα υπήρχαν και πριν το 2009» και συμπληρώνοντας ότι «το 2009 δεν φτάσαμε εκεί από το μηδέν». Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι «πετροβολούσε δύο χρόνια την προσπάθειά μας και μετά την υπηρέτησε», αναφερόμενος στο μνημόνιο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να φτιαχτεί σοβαρό κράτος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει σωστό φορολογικό σύστημα, να προστατευτεί ο συνταξιούχος και να βελτιωθεί η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία. «Μου λέγαμε άλλαξέ τα όλα. Δεν τα άλλαξα, έκανα προσπάθειες» ανέφερε, σημειώνοντας- ερωτηθείς για τις δηλώσεις περί διαφθοράς στο εξωτερικό ότι «δεν είπα ότι η χώρα μας είναι διεφθαρμένη- είπα ότι στη χώρα μας υπάρχει και η διαφθορά». Επίσης, τόνισε ότι «με ανέτρεψαν τα συμφέροντα που ανέκοψαν την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

«Αν δεν πηγαίναμε στο μνημόνιο θα χρεοκοπούσαμε (…) στο μνημόνιο φτάσαμε για κάποιους λόγους - ήταν ένα φάρμακο» τόνισει κ. Παπανδρέου για την απόφαση της κυβέρνησής του να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα βοήθειας. «Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα (...) φορτωθήκαμε μια καυτή πατάτα και τη διαχειριστήκαμε χωρίς κανείς να μας βοηθήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πήγα στους εταίρους μας το 2009 και τους είπα ότι έγινε απάτη, τους έλεγα για ελληνικά στατιστικά και γελάγανε... Στην αρχή δέχθηκαν να μην γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ύστερα μας χτύπησαν οι αγορές και τότε ήρθε η συντηρητική νεοφιλελεύθερη πολιτική (...) η Ευρώπη δεν μας στήριξε, ένας πρωθυπουργός έλεγε αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και του απάντησα καταλλήλως» εξήγησε για τις Κάννες.

Μιλώντας για τις συζητήσεις με την κα Μέρκελ, δήλωσε ότι «τον Μάρτιο του 10 κάναμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα...εκεί περιμέναμε την υποστήριξη της Ε.Ε. Πήγα στη Μέρκελ και της λέω: Άγκελα τώρα θέλω να βγεις και να ηρεμήσουν οι αγορές. Μου λέει δεν πειράζει, οι αγορές θα καταλάβουν».

Δημοφιλή