Σαμαράς με Ραχόι απέναντι στους Podemos

Σαμαράς με Ραχόι απέναντι στους Podemos
OLIVIER HOSLET/AFP/Getty Images
OLIVIER HOSLET/AFP/Getty Images
OLIVIER HOSLET via Getty Images

Το ραντεβού κλείστηκε την περασμένη Κυριακή στην γαλλική πρωτεύουσα όπου βρέθηκαν και οι δυο στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στη μνήμη των νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Αντώνης Σαμαράς και Μαριάνο Ραχόι βρέθηκαν δίπλα δίπλα στη συγκέντρωση των ηγετών και συμφώνησαν να τα πουν σήμερα και στη Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Ισπανό ομόλογό του στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σε μια συνάντηση που παρά τον επίσημο χαρακτήρα της, είναι προφανές ότι έχει έντονο το στοιχείο της πολιτικής στήριξης στην εκλογική μάχη που δίνει η ΝΔ.

Αυτό άλλωστε αναφέρει και η ισπανική εφημερίδα El Pais, που πρώτη δημοσιοποίησε το ραντεβού, αναφέροντας ότι βασικός στόχος της επίσκεψης-αστραπή του κ. Ραχόι είναι να προσφέρει στην τελική στροφή των ελληνικών εκλογών ανοιχτή πολιτική στήριξη στον ομοϊδεάτη του Αντώνη Σαμαρά ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

Για πολλούς πάντως η συνάντηση είναι και μια έμμεση απάντηση στον βασικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα και τις συμμαχίες που έχει διαμορφώσει στην ομηρική χερσόνησο με τον ηγέτη της ισπανικής αντιπολίτευσης Podemos, Πάμπλο Ιγκλεσιας.

Στις δημόσιες δηλώσεις τους οι δυο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν στο κλίμα που διαμορφώνεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με το ελληνικό Πρόγραμμα και τη δίμηνη παράταση που έχει εξασφαλιστεί από τους δανειστές μας, με τον Αντώνη Σαμαρά, έχοντας στο πλευρό του τον Ισπανό πρωθυπουργό, να βάζει εκ νέου το δίλημμα για το τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μια εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή τις αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του, για το χρέος και την εξυπηρέτηση του.

Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να είναι και ο Μαριάνο Ραχόι, χωρίς ωστόσο να κάνει ευθέως αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο ως συντηρητικός πρωθυπουργός και εκείνος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικαλεστεί τη δίκη του εμπειρία, όταν ανέλαβε τς ηνία της Ισπανίας και κλήθηκε να αντιμετωπίσει ανάλογα οικονομικά προβλήματα, τονίζοντας το τι θα σημάνει μια εκτροπή από τις μεταρρυθμίσεις και ένας εκτροχιασμός από το οικονομικό Πρόγραμμα που τρέχει.

Φυσικά, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδεύσει τις δηλώσεις του και με προσωπικές αναφορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλώντας με θερμά λόγια για τις προσπάθειες του κ. Σαμαρά να υπερβεί την κρίση.

Δημοφιλή