ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/01/2015 11:02 EET | Updated 14/01/2015 11:03 EET

ΣΥΡΙΖΑ: Σπέκουλα και προπαγάνδα από την κυβέρνηση για τα έντοκα γραμμάτια

Multiple denomination euro banknotes are arranged for a photograph inside a Travelex store, operated by Travelex Holdings Ltd., in London, U.K., on Monday, Jan. 12, 2015. The euro approached a nine-year low against the dollar as European Central Bank officials fueled speculation the institution will start a program of government-bond buying as early as next week to stave off deflation. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images
Multiple denomination euro banknotes are arranged for a photograph inside a Travelex store, operated by Travelex Holdings Ltd., in London, U.K., on Monday, Jan. 12, 2015. The euro approached a nine-year low against the dollar as European Central Bank officials fueled speculation the institution will start a program of government-bond buying as early as next week to stave off deflation. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Για «σκέκουλα» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τον βραχυχρόνια δανεισμό. Η κυβέρνηση έχει ισχυριστεί ότι υπάρχει περιορισμός 15 δις στην άντληση κεφαλαίων για αποπληρωμή ομολόγων μέσω βραχυπρόθεσμου δανεισμού και η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι είναι «άθλια προπαγάνδα»

«Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ.», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της».

Ακόμη η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής», ενώ με ο ΣΥΡΙΖΑ «με το πρόγραμμα του τις εγγυάται», και ότι «το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου».

Ολόκληρη η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής

«Για τον βραχυχρόνιο δανεισμό του κράτους και τη σπέκουλα της κυβέρνησης

Όπως όλα τα κράτη, έτσι και το ελληνικό έχουν τη δυνατότητα να αντλούν βραχυχρόνια ρευστότητα μέσα από διάφορα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούσε και η απερχόμενη κυβέρνηση, φτάνοντας το ύψους του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δις (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση). Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Συγκεκριμένα

1) Ούτε τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και η αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

2) Κακώς το Υπ. Οικ. επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

3) Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο αποτυχημένο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δισ.

Για τα άλλα κενά δεν μπορεί να απαντήσει ούτε το Υπ. Οικ., ούτε κανένας άλλος. Για αυτό και η απερχόμενη κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές. Γιατί στο αδιέξοδο στο οποίο φτάσαμε υπάρχουν δύο λύσεις.

Η πρώτη λύση είναι να κλείσουν τα κενά με νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέα δάνεια. Η δεύτερη λύση είναι να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας κοινά επωφελούς λύσης με τους δανειστές που θα καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο και θα δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη. Για αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας».