Ασφαλείς οι έξι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που εκκενώθηκε

Ασφαλείς οι έξι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που εκκενώθηκε

www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_852.html" data-caption="Backdropped by the blackness of space and Earth's horizon, the International Space Station and Space Shuttle Atlantis move farther apart at the end of STS-117's mission, during which the shuttle and station crews concluded about eight days of cooperative work. Undocking of the two spacecraft occurred at 10:42 a.m. EDT on June 19, 2007. STS-117 pilot Lee Archambault was at the controls for the departure and fly-around, which gave Atlantis' crew a look at the station's newly expanded configuration.Source: NASA www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_852.html" data-credit="Gray Lensman QX Flickr">

Ασφαλείς είναι οι έξι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού οι οποίοι σύμφωνα με ανακοίνωση τςη NASA αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο ρωσικό τμήμα του ISS μετά το συναγερμό που σήμανε στο αμερικανό τμήμα του και την αναγκαστική εκκένωση.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αιτία του συναγερμού ήταν η διαρροή αμμωνίας, όπως είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ρωσικές αρχές.

"Οι ελεγκτές της πτήσης του ISS δεν γνωρίζουν εάν ο συναγερμός σήμανε λόγω της αύξησης της πίεσης, εξαιτίας κάποιου ελαττωματικού αισθητήρα ή λόγω προβλήματος στο λογισμικό" ανέφερε η Nasa μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. "Το πλήρωμα είναι ασφαλές. Δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία διαρροή αμμωνίας. Το πλήρωμα αντέδρασε μετά την αύξηση της πίεσης στο κύκλωμα ψύξης", πρόσθεσε.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos νωρίτερα είχε αναφέρει ότι λόγω διαρροής μιας τοξικής ουσίας από το κύκλωμα ψύξης, προφανώς αμμωνίας, οι αστροναύτες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το αμερικανικό τμήμα του ISS. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Roskosmos για την επιδιόρθωση του προβλήματος ενδέχεται να χρειαστεί να βγουν οι αστροναύτες για έναν "διαστημικό περίπατο", ωστόσο δεν είναι αναγκαίο να εκκενωθεί πλήρως ο σταθμός.

"Η κατάσταση είναι περίπλοκη, όμως είναι υπό έλεγχο. Τέτοιες διαρροές είχαν συμβεί και στο παρελθόν", εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Λόγω του προβλήματος αυτού ενδέχεται μεταξύ άλλων να καθυστερήσει η επιστροφή στη Γη της κάψουλας Dragon της εταιρείας SpaceX που μετέφερε εφόδια στον ISS στις αρχές της εβδομάδας.

Ο ISS είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς της ρωσοαμερικανικής συνεργασίας που δεν επλήγησαν από την επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας η Δύση επέβαλε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, σε εξέλιξη είναι η αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ έχουν απενεργοποιηθεί μη ζωτικής σημασίας στο αμερικανικό τμήμα του σταθμού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή