Φιλελεύθερος: Τουρκική «εκστρατεία» κατά της Κύπρου στην Ε.Ε.

Φιλελεύθερος: Τουρκική «εκστρατεία» κατά της Κύπρου στην Ε.Ε.
A British UN soldier walks through an alley in the green line, a UN controlled buffer zone, separating the divided Cypriot capital of Nicosia as a Turkish flag flies in the Turkish-controlled northern side on July 4, 2012. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/GettyImages)
A British UN soldier walks through an alley in the green line, a UN controlled buffer zone, separating the divided Cypriot capital of Nicosia as a Turkish flag flies in the Turkish-controlled northern side on July 4, 2012. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/GettyImages)
BEHROUZ MEHRI via Getty Images

Για «εκστρατεία» της Τουρκίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», βάσει του οποίου η Άγκυρα κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για «μονομερείς ενέργειες» στην ΑΟΖ της, με στόχο την αναγνώριση των «ίσων» δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, «με ή χωρίς λύση του Κυπριακού».

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η λεγόμενη «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στην ΕΕ, όχι μόνο δεν επιχειρούν να δικαιολογηθούν για τη χρονική επέκταση της παράνομης οδηγίας προς ναυτιλομένους (NAVTEX) δεσμεύοντας σημεία της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τον Απρίλιο, αλλά «ζητούν και τα ρέστα», επικρίνοντας την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «επιδεικνύει εμμονή στη συνέχιση μονομερών ενεργειών» εξόρυξης φυσικού αερίου.

«Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι με εντολές του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι προκλητικές θέσεις της Άγκυρας διαβιβάσθηκαν γραπτώς προς την Κομισιόν, ενώ ανάλογες κινήσεις έγιναν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το «Υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, το οποίο κοινοποίησε στους ευρωβουλευτές και την πρόσφατη απόφαση που έλαβε η τουρκική πλευρά για επέκταση της NAVTEX. Η τουρκική εκστρατεία εκτείνεται, όπως πληροφορούμαστε, και στο επίπεδο του Συμβουλίου, όπου η Άγκυρα “ενημερώνει” κράτη-μέλη της ΕΕ για την επέκταση της NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι “η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα παραμείνει απαθής στις μονομερείς ενέργειες που εκδηλώνονται από την '”ελληνοκυπριακή διοίκηση'”, η οποία αγνοεί τα εγγενή δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού ''λαού''» αναφέρεατι στο δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο των επαφών τους Τούρκοι αξιωματούχοι «σερβίρουν» τις προτάσεις που υπέβαλε το 2011 και το 2012 η τουρκική πλευρά, ως το πλαίσιο μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης» στο ζήτημα του φυσικού αερίου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραπέμπουν σε ένα «συμφωνημένο πλαίσιο συνεργασίας», προκειμένου να καθοριστεί η διεξαγωγή ερευνών, εκμετάλλευσης και εξαγωγής των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο, επιχειρώντας να οδηγήσουν σε παράλυση την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του νομίμου κράτους.

Οι Τούρκοι επίσημοι προωθούν μάλιστα και «συναίνεση», επαναλαμβάνοντας την «έκκληση» προς την «ε/κ διοίκηση» να τερματίσει τις «μονομερείς ενέργειες» και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΟΗΕ: Εποικοδομητική προσέγγιση από Αναστασιάδη. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την τουρκική πλευρά

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν 'Αιντε, δήλωσε ότι αναγνωρίζει την εποικοδομητική προσέγγιση του προέδρου Αναστασιάδη και χαρακτήρισε θετική την πρότασή του για σύνδεση των εκκρεμούντων ζητημάτων που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, με τις διαπραγματεύσεις επί του εδαφικού, στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών. Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο κύριος Άιντε, είπε ότι η πρόταση δεν έγινε δεκτή επί του παρόντος από την τουρκική πλευρά.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ.'Αιντε σημείωσε το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ανάγκη αντικειμενικής ενημέρωσης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. 'Αιντε, στις 26 του μήνα, ώστε να γίνουν απολύτως αντιληπτοί οι λόγοι, για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να επαναρχίσει ο διάλογος.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι το αδιέξοδο στις συνομιλίες έχει αρχίσει να βλάπτει την διαδικασία και ίσως υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και θα συναντηθεί με τον Ντερβίς Έρογλου και άλλους Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Δημοφιλή