ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/01/2015 10:09 EET | Updated 15/01/2015 10:09 EET

Ο ΣΕΒ εκπέμπει SOS στους ευρωπαίους: Ζητά επανεξέταση του χρέους και τήρηση των δεσμεύσεων

Menelaos Myrillas / SOOC

«Επανεξέταση» του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, και εκατέρωθεν τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει η Ελλάδα και η Ευρώπη», ζητά μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ με επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην οποία επισημαίνει την ανάγκη για «έμπρακτη αλληλεγγύη στην ελληνική οικονομία με περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση».

Τονίζει δε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να παραμείνει η Ελλάδα σταθερά στον δρόμο της ευημερίας και της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε η Ευρώπη να αποφύγει τυχόν προβλήματα και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται σήμερα».

Την επιστολή απέστειλε ενόψει των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και την BUSINESSEUROPE.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Η κρίση της ελληνικής οικονομίας δρομολόγησε σημαντικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ η ελληνική κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μεγάλο τίμημα αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Είναι καθήκον της Ελλάδας και της Ευρώπης να τηρήσουν τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις τους και να θέσουν σε εφαρμογή ένα ξεκάθαρο όραμα ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα στις οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκαταστήσουν την κοινωνική διάσταση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

- Χρειάζεται να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας: Ένας Οδικός Χάρτης για την ανάπτυξη, βασισμένος σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν επενδύσεις. Επιπλέον, η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το καθεστώς ενίσχυσης της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (QE) και το Επενδυτικό Σχέδιο «Γιούνκερ».

- Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει στη χώρα: Παρά τη μεγάλη συρρίκνωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οι ιδιωτικές επενδύσεις (πλην της οικοδομής) επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όταν η χρηματοδότηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Πολλές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΒ, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια από τις αρχές του 2009 μέχρι το τέλος του 2014 για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

- Επιβάλλεται η επανεξέταση του δημοσίου χρέους για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Η ελληνική οικονομία έχει εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό τα δίδυμα ελλείμματά της (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Μια ευνοϊκή συμφωνία της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές της για το δημόσιο χρέος (σύμφωνα με τη «Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα», τον Νοέμβριο του 2012) θα αφαιρούσε κάθε είδος σκεπτικισμού απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, θα αναβάθμιζε τη θέση της χώρας έναντι των διεθνών αγορών κεφαλαίου και θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ελκυστική στους επενδυτές. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά.