Κόντρα Σταμάτη- ΣΥΡΙΖΑ περί ρευστότητας τραπεζών

Κόντρα Σταμάτη- ΣΥΡΙΖΑ περί ρευστότητας τραπεζών
Associated Press

«Στον ΣΥΡΙΖΑ με τη χθεσινή τους ανακοίνωση αποδεικνύουν ότι είναι και άσχετοι και αδίστακτοι» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσπαθώντας να πείσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» για τη ρευστότητα των τραπεζών, ισχυρίζονται ότι η πληρωμή των ομολόγων των τραπεζών αξίας 20 δις που λήγουν τον Μάρτιο, μπορεί να παραταθεί για αργότερα. Προφανώς, αυτές τις ανοησίες άκουσαν και οι επενδυτές στο Λονδίνο και αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή θυμηδία… Για να θολώσουν τα νερά, συγχέουν δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της ΕΕ ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει. Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο!»

Όπως αναφέρει ο κ. Σταμάτης, από το 2008, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους. Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εγγυήσεις αυτές ανανεώνονται ανά εξάμηνο και ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες. Στην Ελλάδα, αυτό εφαρμόζεται με τον Νόμο 3723 του 2008.Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008. Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα για να καλύψουν ένα άλλο ψέμα».

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του κόμματος είχε χαρακτηρίσει «μύθο» τα περί «στραγγαλισμού» της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κινδυνολογία της αποσταθεροποίησης των τραπεζών και του Grexit υπάρχει μόνο στον λόγο της ΝΔ. Η πραγματικότητα καταρρίπτει τη μυθολογία του φόβου που καλλιεργεί η απερχόμενη κυβέρνηση των Μνημονίων και της υποταγής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «ο μύθος του στραγγαλισμού της τραπεζικής ρευστότητας ως συνέπεια της ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδεται από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ». Όπως εξάλλου επισημαίνεται, με την απόφαση αυτή «δίνεται εξάμηνη παράταση τραπεζικής ρευστότητας και στις ελληνικές τράπεζες, μεταθέτοντας για το μέλλον την αποπληρωμή των 20 δισ. των ομολόγων τους που λήγουν τον Μάρτιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στο Grexit, λέγοντας ότι «η υποχώρηση του επιτοκίου των 3ετων και 10ετων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, καταρρίπτει την κινδυνολογία του grexit».

«Τα ψέματα και η κινδυνολογία του φόβου καταρρέουν» καταλήγει η ανακοίνωση, που θέτει ως υστερόγραφο σχόλιο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πρέπει να αντιληφθεί πρώτα απ' όλα ότι εκτελεί χρέη υπηρεσιακού εκπροσώπου. Εκτός από το χάος είναι και η ασχετοσύνη δεν παλεύεται».

Δημοφιλή