Χαμένο διαστημόπλοιο βρέθηκε στον Άρη

Χαμένο διαστημόπλοιο βρέθηκε στον Άρη
HIRISE/NASA/Leicester

Φαινομενικά ανέπαφο βρέθηκε στην επιφάνεια του Άρη το διαστημόπλοιο Beagle 2, η επαφή με το οποίο είχε χαθεί το 2003, ενώ προσπαθούσε να πραγματοποιήσει «μαλακή» προσγείωση στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Eικόνες υψηλής ανάλυσης από τροχιά απεικονίζουν το σημείο προσεδάφισης και το σκάφος φαίνεται να μην έχει υποστεί ζημιές.

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, της αποστολής του οποίου είχε ηγηθεί η Μεγάλη Βρετανία, είχε εκτοξευτεί στο πλαίσιο της αποστολής Mars Express της ESA και είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο του 2003. Ειδικότερα, είχε αποχωριστεί από το μητρικό του σκάφος στις 19 Δεκεμβρίου και ήταν να προσεδαφιστεί έξι ημέρες μετά. Αλλά η επαφή χάθηκε μετά την θεωρούμενη προσεδάφιση, και αναζητήσεις από το Mars Express και το Mars Odyssey αποδείχτηκαν άκαρπες.

Πάνω από μία δεκαετία μετά, το σκάφος εμφανίστηκε σε εικόνες από την κάμερα του Mars Reconnaissance Orbiter. Το Beagle 2 φαίνεται να έχει αναπτυχθεί εν μέρει στην επιφάνεια, δείχνοντας ότι η είσοδος, η κάθοδος και η διαδικασία προσεδάφισης έγιναν καλώς, με τελικό αποτέλεσμα την ασφαλή άφιξή του στην επιφάνεια τα Χριστούγεννα του 2003.

«Η άγνοια σχετικά με το τι συνέβη στο Beagle 2 αποτελούσε λόγο προβληματισμού. Το να μάθουμε ότι το Beagle 2 έφτασε στην επιφάνεια είναι εξαίρετο νέο» τόνισε ο Ρούντολφ Σμιντ, τότε υπεύθυνος της αποστολής Mars Express.

Το μικρό μέγεθος του Beagle 2, (κάτω από δύο μέτρα σε πλήρη ανάπτυξη) σημαίνει ότι ο εντοπισμός του ήταν δύσκολη δουλειά, στα όρια της ανάλυσης των καμερών σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το σκάφος φαίνεται να μην είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με ένα με δύο (το πολύ τρία) από τα τέσσερα ηλιακά πάνελ να έχουν ανοίξει, και με το κύριο αλεξίπτωτο και άλλα τμήματα να βρίσκονται κοντά.

Δημοφιλή