Συλλήψεις στο Παρίσι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές

Συλλήψεις στο Παρίσι για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές
AP Photo/Christophe Ena
AP Photo/Christophe Ena
ASSOCIATED PRESS

Περί τα 12 άτομα συνελήφθησαν τη χθεσινή νύκτα στην περιοχή του Παρισιού στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Οι συλληφθέντες θα ανακριθούν για «πιθανό ρόλο τους στην επιμελητειακή υποστήριξη» των τριών δολοφόνων, ειδικότερα ως προς την τροφοδοσία σε όπλα και οχήματα, διευκρίνισαν οι δικαστικές πηγές.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ενώ βέλγοι αστυνομικοί σκότωσαν δύο άνδρες οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους στη διάρκεια μιας από τις πάνω από δέκα επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, εναντίον μιας ισλαμιστικής οργάνωσης και αφού η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε δύο πρόσωπα έπειτα από μία από τις επιδρομές που πραγματοποίησε σε 11 ιδιοκτησίες που συνδέονται με ριζοσπαστικούς σαλαφιστές.

Οι συλλήψεις επικεντρώθηκαν στα νότια προάστια του Παρισιού, περιλαμβανομένης της περιοχής του Μονρούζ όπου μια νεαρή αστυνομικός είχε σκοτωθεί κατά τις επιθέσεις. Οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για "επιμελητειακή υποστήριξη" των τριών δολοφόνων, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Δεκαεπτά θύματα και τρεις δράστες σκοτώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες βίας την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Η αρχή έγινε με την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Γκαρ ντε λ' Εστ εκκενώθηκε στις 8:00 π.μ. (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από έναν συναγερμό, αλλά άνοιξε και πάλι περίπου μία ώρα αργότερα, ανακοίνωσε η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNC, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου βέλγοι ανακριτές ανακοίνωσαν πως προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ένας άνδρας που κρατείται στο Σαρλερουά ως ύποπτος για λαθρεμπόριο όπλων, είχε διασυνδέσεις με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον ένοπλο που την περασμένη εβδομάδα σκότωσε τέσσερις εβραίους σε εβραϊκό σούπερ-μάρκετ στο Παρίσι.

Ο δικηγόρος του, ο Μισέλ Μπουσά, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης πως ο πελάτης του δεν είναι συνεργάτης του Κουλιμπαλί και πως τού είχε απλώς πουλήσει ένα αυτοκίνητο. Ο εν λόγω άνδρας είχε ήδη έρθει σε επαφή με την αστυνομία την Τρίτη για να πει πως είχε επαφές με την Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τη σύντροφο του Κουλιμπαλί που πιστεύεται πως βρίσκεται τώρα στη Συρία.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή