Δήμος Αθηναίων: Τραγικές οι συνθήκες κράτησης παιδιών στην Αμυδαλέζα

Δήμος Αθηναίων: Τραγικές οι συνθήκες κράτησης παιδιών στην Αμυδαλέζα
Eurokinissi

Να μαζέψει ρούχα και εκπαιδευτικό υλικό για τα ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται στο Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος διαβίβασε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, την ενημερωτική επιστολή της αντιδημάρχου για το παιδί, Μαρίας Ηλιοπούλου, μετά από επίσκεψη της στην Αμυγδαλέζα στις 23 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -στην οποία συμμετείχε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γιώργος Μόσχος- «διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα προβληματικές συνθήκες κράτησης. Οι ελλείψεις σε βασικά είδη υγιεινής και ένδυσης είναι τεράστιες, καθιστώντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, ενώ η έλλειψη δραστηριοτήτων δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα προβλήματα διατυπώνονται και σε πρόσφατη έκθεση αυτοψίας και επιστολή του κ. Μόσχου προς τον κ. Κικίλια, όπου μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά «να παύσει η κράτηση ανηλίκων από κοινού με ενήλικες και να παραπεμφθούν οι ανήλικοι το ταχύτερο δυνατόν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με το Νόμο η κράτηση πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση και να διαρκεί για το ελάχιστο διάστημα».

Ο δήμος Αθηναίων κοινοποιεί στον κ. Κικίλια την πρόθεσή του να συντονίσει δράσεις «για την πνευματική και υλική ανακούφιση των κρατούμενων παιδιών, αλλά και των εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες».

«Γνωρίζουμε» σημειώνεται «ότι η όποια βελτίωση, υλική ή πνευματική των συνθηκών δεν μπορεί να είναι παρά ελάχιστη και σίγουρα δεν εξασφαλίζει σε αυτά τα παιδιά τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούνται και που ρητά αναφέρονται στο άρθρο 24 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που ορίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία και τη φροντίδα που απαιτούνται για την καλή διαβίωσή τους. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για την πλέον ευάλωτη ομάδα εκ του γεγονότος ότι αποτελείται από παιδιά που βρίσκονται στην απόλυτη κατάσταση ανάγκης, την προσφυγιά, χωρίς τη φυσική προστασία που παρέχεται από την οικογένειάς τους».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή