Έχεις απορία; Το WEPOLITICS έχει την απάντηση - Το ίδιο και οι χρήστες του

Έχεις απορία; Το WEPOLITICS έχει την απάντηση - Το ίδιο και οι χρήστες του
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

O Βασίλης Ζούπας και ο Γιάννης Ευμολπίδης, παιδικοί φίλοι, εμπνεύστηκαν πριν 2 χρόνια μία πλατφόρμα, ένα κοινωνικό δίκτυο που φέρνει νέο αέρα στην πολιτική έκφραση.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του WEPOLITICS, ενός σύγχρονου εργαλείου πολιτικής έκφρασης που στοχεύει να γίνει φορέας δημιουργικών ιδεών, μετρήσιμων απόψεων, ουσιαστικής κριτικής και επέμβασης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Τι είναι το WEPOLITICS;

Το WEPOLITICS είναι ένα πολιτικο-κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να θέσουν ερωτήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους και να λάβουν στατιστικά στοιχεία, σε πραγματικό χρόνο, για τα θέματα που τους απασχολούν. Οι απαντήσεις μορφοποιούνται σε διαγράμματα, τα οποία και σηματοδοτούν μια συνεχή σφυγμομέτρηση της κοινωνίας αλλά και σε θέματα που ρωτούν οι ίδιοι οι χρήστες. Ενώ παράλληλα, η εφαρμογή τηρεί πλήρη σεβασμό στο ιδιωτικό απόρρητο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ποια είναι η φιλοσοφία του WEPOLITICS;

To WEPOLITICS είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που πιστεύουν στη δημιουργία ενός νέου εργαλείου πολιτικής έκφρασης, βασισμένο στο διαδίκτυο και στις νέες τεχνολογίες. Πιστεύουμε ότι μόνο με μια αλλαγή του μέσου έκφρασης μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με τη σύνδεση των απόψεων των πολιτών με τον χώρο άσκησης της εξουσίας. Τα υπάρχοντα μέσα είναι απαρχαιωμένα ή αναποτελεσματικά και καθιστούν τη σύνδεση αυτή ανέφικτη.

Πόσο σημαντικό είναι στην εποχή μας να υπάρχει μία πλατφόρμα πολιτικής έκφρασης, ανοιχτή σε όλους;

Καθένας από εμάς έχει πολιτικά δικαιώματα, τα οποία εξασκεί δυστυχώς μόνο την ημέρα των εκλογών. Στο WEPOLITICS πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει ώστε η πολιτική έκφραση να γίνει πιο σαφής και συνεπώς η δημοκρατία να γίνει αμεσότερη. Πλέον έχουμε τα εργαλεία ώστε αυτό να πετύχει. Δηλαδή, εξαιρετική συνδεσιμότητα, υψηλή ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας και διαφανείς, διαδικτυακές κοινότητες.

Όσον αφορά τη γενικότερη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, αυτή είναι πλέον εμφανής. Εξαιρετικό παράδειγμα έχει υπάρξει ο ρόλος του Twitter και του Facebook στην εκρηκτική διάδοση της αραβικής άνοιξης.

Μέσα από τέτοια μέσα, μπορεί να γίνει η διαφορά στην πολιτική σκηνή;

Πρώτα από όλα, μέσα από τέτοια μέσα μπορεί ο καθένας μας να εκπαιδευτεί πολιτικά και να σκεφτεί βαθύτερα και πιο εποικοδομητικά για τα ζητήματα που τον απασχολούν, σίγουρα βαθύτερα από όσο του επιτρέπει ένα βραδινό δελτίο ειδήσεων. Αυτό είναι πολυ σημαντικό σε μια κοινωνία υπό συνεχή πίεση τα τελευταία χρόνια, όπως η ελληνική. Στη συνέχεια, η συγκέντρωση, καταμέτρηση και μετάδοση των απόψεων των πολιτών μέσω ενός δομημένου δικτύου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό φορέα κατανόησης της κοινής γνώμης και συνεπώς έναν ουσιαστικό τρόπο παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το WEPOLITICS στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και της επιρροής της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης, όχι μόνο δηλαδή στην κεντρική πολιτική της χώρας αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ποια θέματα έχουν τεθεί έως τώρα περισσότερο στην πλατφόρμα σας; Ποια είναι πιο δημοφιλή;

Τα θέματα που είναι σε μορφή ερωτήσεων δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες, οπότε και αποτυπώνουν τις πιο σημαντικές ανησυχίες και «αναζητήσεις» του κόσμου. Δημοφιλέστερα θέματα αυτή την περίοδο είναι οι επερχόμενες εκλογές, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το ατύχημα του Norman Atlantic και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα όπως ο ποδηλατόδρομος που θα συνδέσει την Κηφισιά με το Φάληρο, το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου, το τρομοκρατικό χτύπημα που υπέστη η Charlie Hebdo στο Παρίσι, κ.α.! Σαν γενική παρατήρηση, από τις 8 κατηγορίες θεμάτων του WEPOLITICS, η «κοινωνία» και η «πολιτική» συγκεντρώνουν τις περισσότερες ερωτήσεις.