Κρατείται στη ΓΑΔΑ ένας ύποπτος ως πιθανός "εγκέφαλος" του δικτύου τζιχαντιστών του Βελγίου

Κρατείται στη ΓΑΔΑ ένας ύποπτος ως πιθανός "εγκεφάλος" του δικτύου τζιχαντιστών του Βελγίου
eurokinissi

Στη ΓΑΔΑ έχει προσαχθεί ένας νεαρός άνδρας ο οποίος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται να είναι ο «εγκέφαλος» του επικίνδυνου δικτύου τζιχαντιστών του Βελγίου που αναζητούν οι ελληνικές Αρχές τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στο σήμα αναφέρεται οτι ο 27χρονος Βέλγος τζιχαντιστής, Αμπντελαχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος είχε φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσει με τον ISIS στη Συρία, επικοινωνούσε τηλεφωνικά από την Ελλάδα με κρατούμενο των βελγικών φυλακών και συγκεκριμένα τον αδελφό ενός από τους δύο που σκοτώθηκαν στην μάχη με τους αστυνομικούς στο Βέλγιο, μέσω του οποίου έδινε κατευθύνσεις στα μέλη της ομάδας.

Το σήμα ελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ, πριν από 48 ώρες και τελικά σήμερα εντοπίστηκε και προσήχθη από το Παγκράτι ένας ύποπτος, τα χαρακτηριστικά του οποίου ταιριάζουν με τις περιγραφές που έχουν δώσει οι Βέλγοι.

Ήδη έχει ληφθεί γενετικό υλικό από τον προσαχθέντα, καθώς και δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία θα σταλούν στις Βρυξέλες για ταυτοποίηση.

Για τους άλλους τρεις προσαχθέντες δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, ωστόσο από αστυνομική πηγή έγινε γνωστό ότι δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για τζιχαντιστές.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν τζιχαντιστών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Πηγές αναφέρουν πως η προσαγωγή του νεαρού έγινε κατόπιν παρακολούθησης και ο άνδρας ο οποίος κρατείται φέρεται να είχε ύποπτες συνομιλίες, την οποίες “άκουσε” ο κοριός της ΕΥΠ. Ωστόσο, οι αρχές αναμένουν επιβεβαίωση από τις βελγικές αρχές και την Εuropol προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν πράγματι πρόκειται για τον επικίνδυνο τζιχαντιστή.

Στη ΓΑΔΑ, νωρίτερα είχαν γίνει και άλλες προσαγωγές, κυρίως ανδρών από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο ο άνδρας που αναζητούν οι αρχές είναι μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ (συνοικία των Βρυξελλών) και ανήκει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Πρόκειται για φανατικό ισλαμιστή που εμφανίζεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο να οδηγεί όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα που έχουν ακρωτηριαστεί από τζιχαντιστές.

Ο 27χρονος φέρεται ως ο «εγκέφαλος» του πυρήνα τζιχαντιστών του Βελγίου που διαλύθηκε την περασμένη Πέμπτη λίγο πριν εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη και υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης πως οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος μπορεί να είχε έρθει στη χώρα μας ή να έχει περάσει από την Ελλάδα και για το λόγο αυτό ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες. «Οι ερευνητές μας καταζητούν τον χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI», έγραφαν το Σάββατο βελγικές εφημερίδες.

Δημοφιλή