Προετοιμασίες για κάθε μετεκλογικό ενδεχόμενο στην ΠτΔ, ακόμη και για διερευνητική εντολη στη ΧΑ

Προετοιμασίες για κάθε μετεκλογικό ενδεχόμενο στην ΠτΔ, ακόμη και για διερευνητική εντολη στη ΧΑ
sooc/Nikos Libertas

Έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, θέλουν να είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία θα στραφούν τα βλέμματα μετά την 25η Ιανουαρίου, οπότε και ο κ.Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Συνταγματολόγοι μελετούν όσα παράδοξα είναι πιθανό να "ζήσει" η χώρα τις επόμενες εβδομάδες και σκεπτόμενοι προφανώς πως η αυτοδυναμία δεν είναι σίγουρη και ο σχηματισμός κυβέρνησης μια δύσκολη εξίσωση, εξετάζουν ποιες θα πρέπει να είναι οι ενέργειες που θα γίνουν εάν τα πράγματα φτάσουν στο σημείο να πρέπει να δοθεί διερευνητική εντολή στη Χρυσή Αυγή. Αυτό βέβαια στην περίπτωση που θα έχει καταφέρει να “διαψεύσει” τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις και αναδειχθεί και πάλι τρίτο κόμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” αναζητείται διέξοδος στο πρόβλημα καθώς υπάρχουν εισηγήσεις προς την ΠτΔ να επιχειρήσει να στείλει ένα διεθνές μήνυμα απαξίωσης του κόμματος της Χ.Α.. Μια από τις σκέψεις που φαίνεται να επικρατούν, είναι να δοθεί η διερευνητική εντολή τηλεφωνικά, δηλαδή να γίνει ένα τηλεφώνημα στον Νίκο Μιχαλολιάκο στις Φυλακές Κορυδαλλού...

Αυτό που θα του “μεταφέρει” η ΠτΔ θα είναι πως ο προφυλακισμένος Γραμματέας της Χρυσής Αυγής θα πρέπει να ορίσει συγκεκριμένο πρόσωπο, κάποιον μη προφυλακισμένο συνεργάτη του, προκειμένου “να επιβεβαιώσει το τυπικόν και αναμενόμενον. Ότι δηλαδή ουδείς διανοείται να συνεργαστεί με τη Χ.Α.”.

Όπως τονίζουν δε συνταγματολόγοι “υπάρχει προηγούμενο για να αντιμετωπιστεί η περίπτωση που η Χ.Α. επιδιώξει τη μετάβαση του Μιχαλολιάκου στο Προεδρικό για να κάνει ένα διεθνές τηλεοπτικό σόου. Την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήτα στο Ωνάσειο και έπρεπε να λάβει διερευνητική εντολή, ο Χρ.Σαρτζετάκης την έδωσε τηλεφωνικά...”

Ένα ακόμη όμως από δύσκολα σενάρια για τα οποία προετοιμάζονται στην Προεδρία, είναι και το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης πριν καν συνεδριάσει η Βουλή. Πρακτικά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από τις 26 Ιανουαρίου ο κ.Παπούλιας δίνει διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στο πρώτο κόμμα και εάν αυτό δεν τα καταφέρει, διαδοχικά στο δεύτερο και το τρίτο και στο τέλος καλεί σε κοινή συνάντηση όλους τους αρχηγούς των κομμάτων προς αναζήτηση λύσης. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 4 Φεβρουαρίου και η χώρα να έχει κυβέρνηση. Εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό ο κ.Παπούλιας θα πρέπει να διαλύσει τη νέα Βουλή πριν καν αυτή συνέλθει σε Σώμα (στις 5 Φεβρουαρίου). Πρόκειται, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, για μια αμήχανη θέση στην οποία μπορεί να βρεθεί ο κ.Παπούλιας, καθώς με τη συνταγματική αυτή υποχρέωση του, μπορεί να αμφισβητηθεί στη συνέχεια η δυνατότητα της επόμενης Βουλής να εκλέξει το διάδοχό του!

Μια από τις επικρατούσες “λύσεις” που έχουν προταθεί είναι η επόμενη Βουλή να αναδείξει νέο Πρόεδρο σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή και εάν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο κ.Παπούλιας αναμένεται να επιμείνει στο θέμα αυτό εξαντλώντας τις δυνατότητες που του δίνει το αξίωμά του, πράγμα που σημαίνει ότι θα προσπαθήσει και να αποτρέψει την πιθανότητα διενέργειας επαναληπτικών εκλογών.

Δημοφιλή