Βόμβα εξερράγη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί

Βομβιστική επίθεση χωρίς τραυματίες στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης
Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, 6 Ιανουαρίου 2015
Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, 6 Ιανουαρίου 2015
ASSOCIATED PRESS

Bόμβα εξερράγη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και κοντά σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Φατίχ ενώ από την έκρηξη δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Εν τω μεταξύ, μία μονάδα εξουδετέρωσης βομβών εξουδετέρωσε με ασφάλεια παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί κάτω από ένα άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της κοσμικής Τουρκίας, ανέφερε η Σαμπάχ. Η αστυνομία απενεργοποίησε επίσης ένα δέμα που περιείχε μία βόμβα και είχε τοποθετηθεί σε στάση λεωφορείου στο εργατικό προάστιο Σουλτανγκαζί, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Οι δύο βόμβες που εξουδετερώθηκαν από την αστυνομία είχαν, σύμφωνα με πληροφορέις, μηνύματα που τις συνέδεαν με κουρδικές οργανώσεις.

Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν βρεθεί σε δύο εμπορικά κέντρα στην Κωνσταντινούπολη και είχαν επίσης απενεργοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου. Κούρδοι αυτονομιστές, ριζοσπάστες ισλαμιστές και ακροαριστερές οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει φονικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη τουρκική πόλη και σημαντικό προορισμό για τον ευρωπαϊκό τουρισμό.Μία γυναίκα βομβιστής-αυτοκτονίας σκότωσε έναν αστυνομικό στις 6 Ιανουαρίου στο Σουλταναχμέτ, το ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Το ακροαριστερό Επαναστατικό Κόμμα-Κίνημα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C) ανέλαβε την ευθύνη, την οποία στη συνέχεια ανακάλεσε λέγοντας ότι έκανε λάθος επειδή σχεδίαζε μία άλλη επίθεση.

Από τότε, μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ότι η βομβίστρια στο Σουλταναχμέτ ήταν Ρωσίδα από την Τσετσενία ή το Νταγκεστάν και συνδεόταν με το Ισλαμικό Κράτος. Εκατοντάδες μαχητές από τον ρωσικό βόρειο Καύκασο, περιλαμβανομένης της Τσετσενίας, φέρεται να έχουν διέλθει από την Τουρκία προκειμένου να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καλέσει την Άγκυρα να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να εμποδίσει τη ροή ξένων μαχητών.

Χωρίς να αναφέρουν πώς απέκτησαν την πληροφορία, εφημερίδες όπως η Ταράφ ανέφεραν σήμερα πως η βομβίστρια του Σουλταναχμέτ είχε μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη με τον Χαγιάτ Μπουμεντιέν, τον συνεργάτη ενός από τους ισλαμιστές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι με αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων νωρίτερα αυτό τον μήνα. Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν πως ο Μπουμεντιέν ταξίδεψε στην Τουρκία πριν από τις επιθέσεις και έφυγε για τη Συρία στις 8 Ιανουαρίου.

Δημοφιλή