Πως αντιδρούν οι περαστικοί όταν βλέπουν ένα γκέι ζευγάρι; Το πείραμα ενός Βρετανού παρουσιαστή

Πως αντιδρούν οι περαστικοί όταν βλέπουν ένα γκέι ζευγάρι; Το πείραμα ενός Βρετανού παρουσιαστή

Ο Iain Lee είναι παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής στη Βρετανία και συχνά δέχεται τηλεφωνήματα ακροατών. Ένα από αυτά ήταν από τον Νick, ο οποίος δήλωσε πως είχε πέσει θύμα ομοφοβικής επίθεσης στο τρένο. Όπως υποστήριξε, ένας εκ των παρευρισκομένων τον συμβούλεψε να αγνοήσει το περιστατικό ενώ οι υπόλοιποι έκαναν απλώς πως δεν είδαν τίποτα. «Ήταν μια τρομακτική ιστορία» έγραφε αργότερα ο Lee στην εφημερίδα Interpendent, αλλά αρχικά και ο ίδιος δεν έδωσε πολύ σημασία. Μέχρι που ο Nick του είπε πως σπάνια καταφέρνει να κυκλοφορήσει στο δρόμο, κρατώντας το χέρι του συντρόφου του, χωρίς να δεχθεί κάποιου είδους αρνητική αντίδραση.

«Αρχικά δεν το πίστεψα. Πράγματι υπήρχαν άνθρωποι που του φώναζαν στο δρόμο επειδή επιδείκνυε μια ήπια μορφή τρυφερότητας στο πρόσωπο που αγαπά;». Τότε, όπως περιγράφει ο Lee, η ραδιοφωνική του παραγωγός του πρότεινε να κάνει ένα πείραμα. Να βγει στο δρόμο με ένα φίλο, να υποδυθούν πως είναι ένα gay ζευγάρι, να κρατιούνται χέρι -χέρι και να καταγράψουν τις αντιδράσεις.

Ο Lee και ένας ρεπόρτερ της εκπομπής, o Justin Dealey, το δοκίμασαν. Βγήκαν πιασμένοι χέρι- χέρι στους δρόμους του Luton, όπου και οι δύο ζουν και εργάζονται και όπως τονίζει ο Lee στο άρθρο του στην Independent η συγκεκριμένη περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως «ομοφοβική».

Αυτό που συνέβη, σύμφωνα με τον Lee, ήταν κάτι που τον σόκαρε.

Λίγα λεπτά αφού είχαν αρχίσει να περπατούν στο δρόμο πιασμένοι από το χέρι διαπίστωσαν πως πολλοί του κοιτούσαν, τους παρατηρούσαν και τους επεξεργάζονταν.

Τα λοξά βλέμματα, ο φόβος και οι προσβολές

«Ένας άνδρας, πιθανότατα μπαμπάς, μας κοίταξε και μετά τράβηξε κοντά του την κόρη του που πρέπει να ήταν περίπου επτά ετών και είπε κάτι που ακούστηκε σαν «Έλα αγάπη μου, κάτσε κοντά μου».

Ο όλος περίπατος ήταν, όπως περιγράφει ο Lee, ιδιαίτερα δυσάρεστος καθώς οι περαστικοί συνέχιζαν να τους κοιτάζουν.

Η πιο αξιοπρόσεκτη αντίδραση, ήταν αυτή ενός νεαρού που όταν πέρασε δίπλα από το «ζευγάρι» μούγκρισε δυνατά. «Ένας ήχος τρόμου συνοδευόμενος από ένα βλέμμα μίσους», σύμφωνα με το Lee.

Οι δύο άνδρες, έτρεξαν πίσω από τον νεαρό θέλοντας να μάθουν γιατί είχε αυτή την αντίδραση. Ο νεαρός, όπως φαίνεται να λέει και στο βίντεο, υποστήριξε πως οι «gay είναι λάθος» και πως είναι «αηδιαστικοί» κοκ. Φρόντισε δε να κάνει τα σχόλια του σε αρκετά υψηλούς τόνους ώστε να ακουστεί.

«Το αγόρι ήταν μόλις 16 ετών» αναφέρει με απογοήτευση στο άρθρο του ο Lee και τονίζει πως ο περίπατος όπως και το όλο πείραμα, το οποίο συνοδεύτηκε από μεγάλο αριθμό ενοχλητικών ή και προσβλητικών αντιδράσεων προς το gay «ζευγάρι», ήταν διάρκειας μόλις 10 λεπτών και λίγο μετά τις 10 το πρωί μιας εργάσιμης ημέρας.

«Φοβάμαι να σκεφτώ τι μπορεί να γινόταν ένα βράδυ Παρασκευής», εξομολογείται ο Lee.

«Το βίντεο, έχει ανέβει στο διαδίκτυο και τα μηνύματα που παίρνω-από ανθρώπους που λένε πως δέχονται τέτοιες και χειρότερες αντιδράσεις κάθε μέρα, ή ότι έχουν σταματήσει να κρατάνε το χέρι του συντρόφου τους δημόσια- μου ράγισε την καρδιά» γράφει στην στο άρθρο του και καταλήγει: «Ένας αριθμός ανθρώπων επίσης με χαρακτήρισε γενναίο γι’ αυτό που έκανα. Γενναίο; Το μόνο που έκανα ήταν να κρατήσω το χέρι ενός φίλου. Είναι τρελό, δύο άνθρωποι να μην μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου χωρίς το φόβο των αντιποίνων. Πως θα το σταματήσουμε αυτό; Δεν έχω ιδέα. Έχοντας διαφωνήσει με ομοφοβικούς στην εκπομπή μου και εκτός αυτής, διαπίστωσα πως λίγοι εξ αυτών άλλαξαν τις απόψεις τους. Αλλά εάν βλέπουμε κάποιον να πέφτει θύμα όποιας μορφής κακοποίησης δεν είναι καθήκον μας τουλάχιστον να πούμε κάτι;».