Δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τον Έλον Μασκ για να μην καταστρέψει η Τεχνητή Νοημοσύνη την ανθρωπότητα

Δωρεά 10 εκατ. δολαρίων από τον Έλον Μασκ για να μην καταστρέψει η Τεχνητή Νοημοσύνη την ανθρωπότητα
Taken at Miraikan
Taken at Miraikan
SebKe/Flickr

Στη δωρεά 10 εκατ. δολαρίων στο Future of Life Institute (FLI), για τους σκοπούς ενός διεθνούς εμβέλειας προγράμματος που έχει σκοπό να κρατήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη «ωφέλιμη» και όχι «βλαβερή» για την ανθρωπότητα, προχώρησε ο Έλον Μασκ, επιχειρηματίας και επικεφαλής της Tesla Motors και της Space X.

Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος, γνωστός για τα φιλόδοξα από τεχνολογικής σκοπιάς προγράμματά του (η Space X έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του χώρου των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα, ενώ τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα της Tesla έχουν απασχολήσει πολλάκις τη δημοσιότητα), παρά το φουτουριστικό πνεύμα που δείχνει να τον διακατέχει, έχει εκφράσει επανειλημμένα τους προβληματισμούς του πάνω στην έρευνα η οποία λαμβάνει χώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θεωρώντας ότι δεν είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή, αν δεν υπάρξει προσοχή, ένα εφιαλτικό σενάριο τύπου «Εξολοθρευτή» ή «Battlestar Galactica», με τις τεχνητές νοημοσύνες να στρέφονται εναντίον των δημιουργών τους.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και οραματιστής, Έλον Μασκ

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του FLI, «υπάρχει πλέον ευρεία ομοφωνία όσον αφορά στο ότι η έρευνα πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη προχωρεί σταθερά, και ότι η επίδρασή της στην κοινωνία κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί. Μια μακρά λίστα κορυφαίων ερευνητών στην Α.Ι. υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, ζητώντας έρευνα που θα έχει σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι ωφέλιμα και αξιόπιστα, κάνοντας αυτά που θα θέλουμε εμείς να κάνουν. Η δωρεά του Μασκ στοχεύει να υποστηρίξει ακριβώς αυτού του είδους την έρευνα: “Εδώ έχουμε όλους αυτούς τους κορυφαίους ερευνητές, οι οποίοι λένε ότι η ασφάλεια στην Α.Ι. είναι σημαντική. Συμφωνώ μαζί τους, οπότε προσφέρω 10 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξω έρευνα η οποία σκοπεύει να κρατήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ωφέλιμη για την ανθρωπότητα».

Η ανακοίνωση του Μασκ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε βιομηχανικό επίπεδο. Το Future of Life Institute, μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα του χώρου της έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα επιβλέψει το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο θα διεξαχθεί σε διεθνές επίπεδο.

Τον τελευταίο καιρό ο Μασκ έχει προσελκύσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και για άλλους λόγους, όπως η δέσμευσή του για την κατασκευή ενός χώρου δοκιμών για το φιλόδοξο σύστημα υπερταχείας μαζικής μεταφοράς του, Hyperloop, στο Τέξας. Το Hyperloop προορίζεται να καταστήσει δυνατό το ταξίδι από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο μέσα σε 30 λεπτά, φέρνοντας επανάσταση στις μεταφορές.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε και την επιδίωξή του για συμβόλαια εκτόξευσης δορυφόρων για την Space X, με σκοπό την καθιέρωση της εταιρείας στον χώρο του Διαστήματος και την απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τον απόλυτο στόχο: τη δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη.

Δημοφιλή