Οι επόμενες 70 «καυτές» ημέρες της Ελληνικής Οικονομίας

Οι επόμενες 70 «καυτές» ημέρες της Ελληνικής Οικονομίας
A woman stands opposite the Parliament in central Athens, Tuesday, Nov. 27, 2012. Greece has avoided imminent bankruptcy after its international creditors finally agreed early Tuesday to give it the money it urgently needs. But the cash-strapped country's economic distress is likely to drag on for years to come.(AP Photo/Petros Giannakouris)
A woman stands opposite the Parliament in central Athens, Tuesday, Nov. 27, 2012. Greece has avoided imminent bankruptcy after its international creditors finally agreed early Tuesday to give it the money it urgently needs. But the cash-strapped country's economic distress is likely to drag on for years to come.(AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Γεμάτο με κρίσιμες ημερομηνίες τόσο για την πολιτική όσο και για την οικονομία είναι το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρώτοι μήνες θα παίξουν τον κυριότερο ρόλο για την πορεία της χώρας.

Αν και όπως λένε, η πολιτική (όπως και η οικονομία) δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι επόμενες 70 ημέρες θα δώσουν σαφές στίγμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι κάλπες θα βγάλουν κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα παραμείνει σε προεκλογικούς ρυθμούς, αλλάζοντας έτσι όχι μόνο τις κρίσιμες ημερομηνίες στην ατζέντα, αλλά και τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές.

Στην ατζέντα ξεχωρίζει η 25 Ιανουαρίου ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει και η 16 Φεβρουαρίου, όταν ο καινούργιος υπουργός Οικονομικών (εφόσον έχει σχηματιστεί κυβέρνηση) θα συμμετάσχει στο πρώτο του Eurogroup, αλλά και η 28 Φεβρουαρίου ημερομηνία στην οποία ολοκληρώνεται η δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Αναλυτικά οι κρισιμότερες ημερομηνίες για την Ελληνική Οικονομία έως και το τέλος Μαρτίου είναι:

  • 22 Ιανουαρίου: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 500δις ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος, γεγονός που θα παρέχει σημαντική ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Ωστόσο, προς το παρόν είναι άγνωστη η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε σχέση με τα Ελληνικά ομόλογα, δηλαδή αν θα τα εντάξει στο πρόγραμμά της ή θα τα κρατήσει σε ειδική κατηγορία. Εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αλλά και της αναταραχής που προκάλεσαν στις αγορές οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να μεταθέσει τις οριστικές αποφάσεις της για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στις 5 Μαρτίου.
  • 25 Ιανουαρίου: To αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  • 26 Ιανουαρίου:Ακριβώς μία ημέρα μετά από τις εθνικές εκλογές συνεδριάζει το Eurogoup. Πριν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είχε προγραμματιστεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη θέση της αντζέντας των θεμάτων που θα εξέταζαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ανατρέπουν αυτό τον προγραμματισμό.
  • Πλέον, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να χαράξουν τη στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα.
  • 12 Φεβρουαρίου: Θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, με τη συμμετοχή του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού.
  • 16 Φεβρουαρίου:Στο δεύτερο προγραμματισμένο Eurogroup της χρονιάς, εφόσον έχει εκλεγεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά αναφορικά με την επόμενη ημέρα της ελληνικής Οικονομίας. Σε αυτό το Eurogroup, ο καινούργιος υπουργός Οικονομιών θα πρέπει να ενημερώσει τους ομολόγους του αναφορικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
  • Είναι δεδομένο ότι σε αυτή τη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός οικονομιών θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η Ελλάδα θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων που έχει θέσει η τρόικα ώστε να εκταμιευτεί η δόση του δανείου ή θα ζητήσει και νέα παράταση του μνημονίου ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις.
  • 28 Φεβρουαρίου: Θεωρητικά στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η δίμηνη παράταση του υφιστάμενου μνημονίου που ζήτησε η Ελληνική κυβέρνηση από το Eurogroup. Ωστόσο, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα η ελληνική πλευρά να αιτηθεί και νέας παράτασης, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  • Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει συνολικά 2,1δις ευρώ σε λήξεις ομολόγων, δόσεις προς ΔΝΤ και ευρωσύστημα.
  • 5 Μαρτίου: Αναμένεται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να ανακοινώσει τις αποφάσεις του αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, εφόσον αυτό δεν έχει γίνει στις 22 Ιανουαρίου.
  • 9 Μαρτίου: Υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο και τις νέες δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν την εναλλακτικής γραμμή χρηματοδότησης που θα ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα.
  • Στην περίπτωση που η νέα Ελληνική κυβέρνηση έχει αιτηθεί νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, λογικά σε αυτό το Eurogroup (εάν δεν έχει προηγηθεί κάποια άτυπη συνάντηση των 19 της ευρωζώνης) οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το αίτημα και θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους.
  • 19 Μαρτίου: Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαίων ηγετών.

Στα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Δημοφιλή