Τελεσίγραφο Λαγκάρντ για τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Τελεσίγραφο Λαγκάρντ για τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
|
eurokinissi

Σαφή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις τυχόν αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψους 240 δισ. ευρώ, απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά, ταυτόχρονα ένα χρέος είναι ένα χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο» δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα "Irish Times", ερωτηθείσα σχετικά με την σκοπιμότητα πραγματοποίησης ενός συνεδρίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Διάσταση απόψεων για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους

Η δήλωση της κ.Λαγκάρντ «έρχεται» λίγες μόλις ημέρες μετά την τοποθέτηση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάκλ Νούναν σε συζήτηση με πρέσβεις στο Δουβλίνο, πως δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία το αντικείμενο θα ήταν το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη φαίνεται διχασμένη σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού- και όχι μόνο- χρέους κάτι που έχει καταστεί σαφές από τις αντικρουόμενες δηλώσεις αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Στην δε ΕΚΤ αναζητούν λύσεις αλλά σε διαφορετική...συχνότητα. Όπως έγραψε η HuffPost Greece ενδεικτικό είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ, επέλεξε να ανοίξει το θέμα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά, η κατηγορηματική στάση που κράτησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΚΤ σε ένα κούρεμα του Ελληνικού χρέους, δείχνει ότι η τελική απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα