Οι εκλογές θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Οι εκλογές θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση
sooc

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες της επόμενης Κυριακής, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί άμεσα να αντιμετωπίσει τους εταίρους σε ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το περιεχόμενο και η διάρκεια της διαπραγμάτευσης, θα κριθεί από τους στόχους που θα έχει η νέα κυβέρνηση αλλά και τις προθέσεις που θα θέσουν οι δανειστές. Όπως και να έχει, θεωρείται βέβαιο ότι ο καινούργιος κύκλος διαπραγμάτευσης θα περιλαμβάνει πολλά νέα στοιχεία τα οποία αναμένεται να φέρουν στο τραπέζι και οι δύο πλευρές.

Είναι δεδομένο ότι όποια και να είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, θα έρθει αντιμέτωπη με τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και εκκρεμούν εδώ και τουλάχιστον 10 μήνες. Ήδη τα μηνύματα που έρχονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο αφορούν την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μεταρρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα όμως στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για μια ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέχρι και κατά έξι μήνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την όποια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και σκέψης των δανειστών, αυτό σημαίνει ότι στους κόλπους της τρόικας έχει γίνει σαφές ότι μετά τις εκλογές η διαπραγμάτευσης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να βρεθεί η “χρυσή τομή”.Σε αυτό το πλαίσιο, οι συζητήσεις για 6μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, σηματοδοτεί τη διάθεση των δανειστών να μην “πνίξουν” την Ελλάδα προκαλώντας της ταμειακή ασφυξία, εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Τα πρώτα δείγματα γραφής θα τα έχει Ελλάδα λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Αν και δεν αποκλείεται οι οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ να μετατεθούν για τη συνεδρίαση του Μαρτίου, είναι βέβαιο ότι από τη συνεδρίαση θα προκύψουν –τουλάχιστον- ισχυρές ενδείξεις των προθέσεων που έχουν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες.

Και αυτό γιατί η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει τους όρους για την αγορά κρατικών ομόλογο και ως εκ τούτου και το έαν η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα κρίνουν τη δυνατότητα η Ελλάδα να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες το επόμενο διάστημα, στην Αθήνα όλες οι πλευρές περιμένουν με κομμένη την ανάσα.

Το Ευρωπαϊκό Χρέος

Στην πραγματικότητα όμως οι ελληνικές εκλογές και πολύ περισσότερο οι επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να φέρει η κρίση στην Ιταλία, έχουν ανοίξει στην Ευρώπη τη συζήτηση για το χρέος των κρατών και τις δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου, στην πολιτική της ΕΚΤ να προσφέρει “φρέσκο” χρήμα, γεγονός που θα οδηγήσει στην “αμοιβαιοποίηση” του χρέους των κρατών, στο εσωτερικό της Ευρώπης πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες.

Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, φαίνεται πως μεταθέτουν το πρώτο βήμα από πλευράς ΕΚΤ για τις 5 Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν πριν λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την αγορά και των ελληνικών ομολόγων, να έχουν σαφέστερη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Όπως εξηγούν αναλυτές, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ελλάδας από τα σχέδια της ΕΚΤ, θα αποτελέσει βασικό μοχλό πίεσης προς την επόμενη κυβέρνηση ώστε να αποδεχθεί την παραμονή της χώρας σε “Ευρωπαϊκό πρόγραμμα”.

Δημοφιλή