Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι: Το 1% θα κατέχει περισσότερα από το 99% το 2016

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι: Το 1% θα κατέχει περισσότερα από το 99% το 2016
first thing I saw outside Bratislava's train station...
first thing I saw outside Bratislava's train station...
loungerie/Flickr

Ο πλούτος που βρίσκεται στα χέρια του 1% των πλουσιοτέρων στον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 εκείνη που κατέχει το υπόλοιπο 99%, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Η μελέτη της Βρετανικής οργάνωσης δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός. Εκεί οι υπεύθυνοι της έκθεσης απεύθυναν έκκληση για την «επαναδιατύπωση των κανόνων» ώστε να διορθωθούν οι «κολοσσιαίες» ανισότητες.

Το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% διαμορφώθηκε στο 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016.

Σύμφωνα με την Oxfam, «Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιοτέρων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει».

Η εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Winnie Byanyima, δήλωσε από τη πλευρά της «το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιουσίες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς» και κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν «τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας».

Η Oxfam ζητεί από τα κράτη να αντιμετωπίσουν της φοροδιαφυγής, με την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, με την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, με την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.

Να σημειωθεί πως η μελέτη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζητήσει την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους για να βοηθήσει τη μεσαία τάξη.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο, σε άλλη έκθεση από το τραπεζικό κολοσσό Credit Suisse, αναφερόταν επίσης ότι το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων κατέχουν σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πλούτου.

ΠΗΓΗ: businessinsider

Δημοφιλή