ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2015 14:27 EET | Updated 20/01/2015 14:27 EET

Άγνωστοι πλανήτες στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος

ASSOCIATED PRESS
This artist's concept, released by NASA, shows the planet catalogued as 2003UB313 at the lonely outer fringes of our solar system. Our Sun can be seen in the distance. The new planet, which is yet to be formally named, is at least as big as Pluto and about three times farther away from the Sun than Pluto. It is very cold and dark. The planet was discovered by the Samuel Oschin Telescope at the Palomar Observatory near San Diego, Calif. (AP Photo/NASA, Caltech)

Το ενδεχόμενο δύο άγνωστοι μέχρι τώρα πλανήτες, μεγαλύτεροι από τη Γη, να «κρύβονται» στις απόμακρες παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, πέρα από τον προσφάτως «υποβαθμισμένο» Πλούτωνα, επισημαίνουν Βρετανοί και Ισπανοί αστρονόμοι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post, οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν παρατήρησης της περίεργης συμπεριφοράς ενός αριθμού μακρινών διαστημικών βράχων (ETNOs- Extreme Trans-Neptunian Objects).

«Ο ακριβής αριθμός δεν είναι σίγουρος, δεδομένου του ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένα, αλλά οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλανήτες, πιθανώς περισσότεροι, εντός των ορίων του ηλιακού μας συστήματος» αναφέρει ο Dr. Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος, ερευνητής του Complutense University της Μαδρίτης στην Ισπανία, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας των ερευνητών.

Οι αστρονόμοι μελέτησαν 13 ETNO, υπολογίζοντας τη μέση απόστασή τους από τον Ήλιο, και παρατηρώντας τις τροχιές τους σε σχέση με τον «δίσκο» του ηλιακού μας συστήματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ETNO θα έπρεπε να είναι σε τροχιές γύρω από τον ήλιο μας αντίστοιχες αυτών των οκτώ πλανητών, και θα έπρεπε να είναι κατανεμημένα τυχαία σε μια απόσταση 150 AU (astronomical units- αστρονομικών μονάδων) από τον Ήλιο. Αντ'αυτού, οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι τα αντικείμενα ήταν πιο διεσπαρμένα από ό,τι αναμενόταν, σε τροχιές σε αποστάσεις μεταξύ 150 και 525 AU και μέση κλίση 20 μοιρών.

Όπως σημειώνει ο ντε λα Φουέντε Μάρκος, αυτά τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιες άγνωστες δυνάμεις μεταβάλλουν τη διασπορά/ κατανομή τους- εν ολίγοις, τα αντικείμενα αυτά μπορεί να επηρεάζονται από τη βαρυτική έλξη μεγάλων πλανητών που βρίσκονται κοντά.

Οι αστρονόμοι σημειώνουν ότι αυτά τα συμπεράσματα/ ευρήματα είναι ακόμα πρώιμα, και ζητούν τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών για την περαιτέρω μελέτη της θεωρίας τους.

«Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επαναστατικά για την αστρονομία» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ντε λα Φουέντε Μάρκος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου στο Montlhly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.