Σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού και της Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν

Σκληρές μάχες μεταξύ του στρατού και της Μπόκο Χαράμ στο Καμερούν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Σκληρές μάχες είναι σε εξέλιξη μεταξύ του στρατού του Καμερούν και της Μπόκο Χαράμ στα βόρεια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν στην πόλη Μποντέρι αργά σήμερα το απόγευμα και «οι μάχες είναι πολύ σφοδρές», δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει έναν απολογισμό.

«Βρίσκονται στο Μποντέρι. Ο στρατός είναι επίσης στο σημείο. Οι μάχες είναι πολύ σφοδρές», υπογράμμισε η πηγή αυτή, προσθέτοντας ότι τα πυρά ξεκίνησαν περίπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουμε απολογισμό», σημείωσε.

Η επίθεση αυτή ακολουθεί μια ακόμη στην ίδια περιοχή την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές δεκάδες άνθρωποι απήχθησαν.

Η Νιγηρία και οι γειτονικές της χώρες συζητούν τρόπους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, που κερδίζουν έδαφος και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις τρεις χώρες που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ο στρατός του Τσαντ αναπτύχθηκε στο Σαββατοκύριακο στην επαρχία του Απώτατου Βορρά για να σταματήσει τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ίντρις Ντέμπι Ίτο έκανε έκκληση το Σάββατο για έναν ευρύ συνασπισμό εναντίον των ισλαμιστών.

Πάντως σήμερα η Νιγηρία εξέφρασε την «κατάπληξή της» για την αποχώρηση το φθινόπωρο των στρατιωτών του Νίγηρα και του Τσαντ από την πόλη Μπάγκα, η οποία στις αρχές Ιανουαρίου δέχθηκε επίθεση από τη Μπόκο Χαράμ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να σκοτωθούν.

«Επισημαίνω με κατάπληξη την απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων του Τσαντ και του Νίγηρα, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση», δήλωσε ο Νιγηριανός πρεσβευτής στον Νίγηρα Αλίου Ίσα Σοκότο στη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης με θέμα την καταπολέμηση της ισλαμιστικής οργάνωσης, στην οποία συμμετέχουν συνολικά 13 χώρες από την Αφρική, αλλά και εκτός της ηπείρου.

Μέλη της Επιτροπής της Λεκάνης της Λίμνης του Τσαντ –στην οποία συμμετέχουν η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Καμερούν και το Τσαντ– είχαν αποφασίσει τον Οκτώβριο ότι μια δύναμη 700 ανδρών από τις τέσσερις αυτές χώρες, επιπλέον των στρατιωτών του Μπενίν, θα αναπτυσσόταν από τον Νοέμβριο στη βορειοανατολική Νιγηρία για να αντιμετωπίσει τη Μπόκο Χαράμ.

Τον ίδιο μήνα ο στρατός του Νίγηρα αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Μπάγκα, όπου βρίσκονταν για καιρό στο πλαίσιο παλαιότερων συμφωνιών της Επιτροπής. Ο στρατός του Τσαντ επίσης αποσύρθηκε.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή