ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2015 17:17 EET | Updated 20/01/2015 17:26 EET

Διάψευση από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: «Δεν παγώνουμε τις χρηματοδοτήσεις έως 6 δισ. στην Ελλάδα»

Sooc

Η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης για το αν θα αρχίσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ή όχι, για μετά τις εκλογές.

Τα παραπάνω αναφέρει με e-mail του ο επικεφαλής για τις σχέσεις της τράπεζας με τα ΜΜΕ Axel Reiserer.

"Συνεπώς, η EBRD δεν ενημέρωσε το ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα... Δεν υπάρχει "πάγωμα" και η διαδικασία λήψης απόφασης είναι σε εξέλιξη", αναφέρει ο κ. Reiserer.

Σύμφωνα με προηγούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η η διοίκηση της EBRD ενημέρωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι "παγώνει" τις διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει και βρίσκονταν στο στάδιο της τυπικής επικύρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέσθηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και στη συνέχεια διαψεύσθηκαν, «η απόφαση ελήφθη μετά από επιφυλάξεις που εξέφρασαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, εν όψει των εκλογών της Κυριακής. Ειδικότερα ζητήθηκε από μέλη του δ.σ. να υπάρξει περιθώριο χρόνου ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

Η πρώτη συμφωνία για δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα επιτεύχθηκε στα τέλη του 2014, ύστερα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στις αρχές Δεκεμβρίου το δ.σ. της τράπεζας είχε ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα για παροχή δανείων απευθείας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης.

Στις επαφές που έγιναν με την ελληνική κυβέρνηση, η EBRD είχε εκδηλώσει την πρόθεση να διοχετεύσει στο επόμενο διάστημα χρηματοδοτήσεις 3-6 δισ. ευρώ, που θα κατευθύνονταν άμεσα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιτόκια ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε.

Sponsored Post