ΔΙΕΘΝΕΣ
20/01/2015 13:49 EET | Updated 20/01/2015 13:55 EET

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών το προεδρικό μέγαρο της Υεμένης

Μαχητές Χούτι κατέλαβαν στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης αφού συνεπλάκησαν με τα μέλη της προεδρικής φρουράς, μία ημέρα μετά τις σφοδρότερες μάχες στη χώρα εδώ και χρόνια.

«Οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ένα στέλεχος των Χούτι, ο Αλί αλ Μπουκάιτι, επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι το κίνημα Άνσαρ αλ Αλλάχ «ελέγχει το προεδρικό μέγαρο».

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στην κατοικία του και είναι καλά στην υγεία του» είπε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί στο πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η υπουργός ενημέρωσης επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι βρίσκεται στο στόχαστρο μίας επίθεσης από τους σιίτες παραστρατιωτικούς «που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς».

Νωρίτερα σήμερα οι φρουροί στα προεδρικό μέγαρο όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου Χάντι ανέφεραν ότι παρέδωσαν το συγκρότημα στους μαχητές Χούτι αφού συνεπλάκησαν για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σημειώθηκαν σύντομης διάρκειας συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων των Χούτι και της προεδρικής φρουράς.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν επίσης ότι οι Χούτι κατέσχεσαν τα θωρακισμένα οχήματα τα οποία φρουρούσαν τις πύλες εισόδου στο μέγαρο.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών με επίκεντρο την Υεμένη.

Το αίτημα για τη σύγκληση του συμβουλίου κατέθεσε η Βρετανία μετά τις χθεσινές συγκρούσεις, ενώ ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Τζαμάλ Μπενομάρ αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)