Μεντβέντεφ: Έτοιμη για ενεργειακή συνεργασία με την Ε.Ε. η Ρωσία

Μεντβέντεφ: Έτοιμη για ενεργειακή συνεργασία με την Ε.Ε. η Ρωσία
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Φωτογραφία αρχείου)
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Φωτογραφία αρχείου)
ASSOCIATED PRESS

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ε.Ε. μετά την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, αλλά υπό τους όρους που οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά από συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια σειρά από άλλες ιδέες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά υπό εκείνες τις συνθήκες, για τις οποίες θα κατορθώσουμε να συμφωνήσουμε», είπε ο Μεντβέντεφ κατά την έναρξη της σύσκεψης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης έτοιμος να συζητήσει με την Ουκρανία το μέλλον της ενεργειακής τους συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς είναι σαφές πλέον ότι η Μόσχα έχει αποφασίσει να «απαγκιστρωθεί» από την εξάρτησή της από τους αγωγούς οι οποίοι διέρχονται από το ουκρανικό έδαφος για τη διοχέτευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Έχουμε ως αφετηρία μας το γεγονός ότι το σύμφωνο διαμετακόμισης για τη διοχέτευση αερίου στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας τερματίζεται το 2019, οι ποσότητες φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα παρέχονται στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας», υπενθύμισε ο Α. Νόβακ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο από κοινού με τις χώρες καταναλωτές να λάβει σε συντομότατο χρόνο απόφαση ανάπτυξης των δικών της υποδομών, ώστε οι αντίστοιχες ποσότητες φυσικού αερίου να φθάσουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές».

«Θεωρούμε ότι η εργασία αυτή πρέπει να διεξαχθεί σε συντομότατο χρόνο, διότι τέτοια μεγάλα έργα δεν υλοποιούνται μέσα σε ένα χρόνο και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε σε μεσοπρόθεσμη προοπτική να παραληφθεί το φυσικό αέριο», παρατήρησε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως σημειώνει το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Α. Μίλερ είχε ενημερώσει την 14η Ιανουαρίου τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς για την απόφαση της Ρωσίας να αναπροσανατολίσει ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου, που διοχετεύει σήμερα μέσω Ουκρανίας, στον υπό σχεδίαση αγωγό, που οι Ρώσοι αξιωματούχοι ονομάζουν πλέον «Τουρκικό αγωγό» και θα φθάνει έως τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη «νέα διαπραγματευτική γραμμή» της Ρωσίας, θα κατασκευαστεί κόμβος διαμετακόμισης αερίου, με προορισμό να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών ρωσικού φυσικού αερίου στη Νότια Ευρώπη.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή