Η Αμφίπολη και οι συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Η Αμφίπολη και οι συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τι λένε οι αρχαιολόγοι
Yppo

Ο μυστηριώδης τάφος της Αμφίπολης τελικά δεν έκρυβε μόνο έναν νεκρό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, βρέθηκαν 550 περίπου οστά, από τα οποία, τα 157 φαίνεται πως ανήκουν σε 5 ανθρώπους.

Πρόκειται για μία ηλικιωμένη γυναίκα σε εμμηνόπαυση, δύο άνδρες 35 και 45 ετών, ένα νεογέννητο και έναν άνθρωπο, η σορός του οποίου είχε υποστεί καύση.

Πριν καν γίνει το τεστ DNA για να εξακριβωθεί αν οι νεκροί ανήκουν στην ίδια οικογένεια, πλήθος δημοσιευμάτων άρχισαν και πάλι να αναφέρονται σε θεωρίες για την ταυτότητα των νεκρών. Η πιο διαδεδομένη, θέλει στο Λόφο Καστά να είναι θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τους δύο άνδρες, να είναι οι γιοι του βασιλιά Κάσσανδρου που μονομάχησαν μεταξύ τους.

Όλγα Παλαγγιά: Το μόνο σίγουρο, είναι πως δεν είναι η Ολυμπιάδα

«Είναι γνωστό ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι θαμμένη στην Πύδνα. Μένω κατάπληκτη που κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η νεκρή γυναίκα είναι η Ολυμπιάδα», λέει στη HuffPost Greece, η Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Όλγα Παλαγγιά: «Έχουμε βρει τρεις επιγραφές που μαρτυρούν πως ο τάφος της είναι στην Πύδνα. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι η Ολυμπιάδα πέθανε με πολύ βίαιο τρόπο. Σύμφωνα με μία μαρτυρία, πετροβολήθηκε μέχρι θανάτου και σύμφωνα με τη δεύτερη, την δολοφόνησαν με πολλές μαχαιριές. Όπως στους δύο νεκρούς βρέθηκαν ίχνη από τραύματα, έτσι και στο σκελετό της ηλικιωμένης γυναίκας θα έπρεπε να υπήρχαν εμφανή ίχνη».

Η Όλγα Παλλαγιά είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όταν είχε υποστηρίξει ότι οι Καρυάτιδες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη συνηγορούν στο ότι το μνημείο ανήκει και στη ρωμαϊκή εποχή. Εκτιμά πως ο τάφος ξεκίνησε ως Μακεδονικός, αλλά υπήρξε και μια δεύτερη ιστορική φάση στο τέλος του 1ου αιώνα πΧ. Η συζήτηση πηγαίνει στους δύο άνδρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο νεώτερος από τους δύο φαίνεται πως σκοτώθηκε από αιχμηρό αντικείμενο. Θα μπορούσαν να είναι οι γιοι του Κάσσανδρου; Ο άνδρας αυτός πρέπει να σκοτώθηκε σε μάχη, απαντά η κυρία Παλαγγιά:

«Οι νεκροί κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ανώνυμοι, αν και θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την ηλικία των οστών με έρευνες με βάση τον άνθρακα. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να χρονολογήσουμε το εκπληκτικό αυτό μνημείο. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλιπή. Πρέπει να γίνει ενδελεχής μελέτη της κεραμικής και της στρωματογραφίας του τάφου. Χωρίς μελέτη της κεραμικής, όλες οι θεωρίες είναι στον αέρα».

Δέσποινα Κουτσούμπα: Η ονοματολογία για τους νεκρούς εμποδίζει την επιστημονική έρευνα

Η συζήτηση για την Αμφίπολη, δυστυχώς δεν γίνεται με επιστημονικούς όρους, λέει η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα: «Η ιστορία με τους 5 σκελετούς αποδεικνύει αυτό που εμείς οι εμείς οι αρχαιολόγοι λέγαμε από την αρχή. Ότι το μνημείο αυτό έχει πολλές ιστορικές φάσεις και ότι είναι διαταραγμένο. Πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη, καταρχήν της στρωματογραφίας του τάφου για να μπορέσουμε να χρονολογήσουμε το μνημείο. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν έχει γίνει ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί». Η Δέσποινα Κουτσούμπα χαρακτηρίζει την φημολογία για την ταυτότητα των νεκρών, απαράδεκτη αλλά και αναμενόμενη.

Δέσποινα Κουτσούμπα: «Για να μπορέσει να προχωρήσει η επιστημονική έρευνα, και να λύσουμε τα αινίγματα του μυστηριώδους αυτού τάφου, θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι ψάχνουμε τον νεκρό ή τη νεκρή της Αμφίπολης, ή τους συγγενείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πρέπει η υπόθεση της Αμφίπολης να γίνει παράδειγμα για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την πολιτική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Δημοφιλή