Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και τα σενάρια των διεθνών ΜΜΕ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και τα σενάρια των διεθνών ΜΜΕ
Martin Wimmer via Getty Images

Την πολιτικο-κοινωνική ακτινογραφία των ελληνικών εκλογών τις 25ης Ιανουαρίου επιχειρούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα τελευταία 24ωρα.

Στον βρετανικό Guardian δημοσιεύονται σήμερα, Τρίτη, μία σειρά από γραφήματα που προβλέπουν το ποσοστό που κάθε κόμμα θα λάβει το βράδυ της Κυριακής, το κατά πόσο είναι πιθανό ο νικητής να λάβει αυτοδυναμία ενώ εξετάζεται και ο ρόλος των οικονομικών δεικτών για τον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα.

«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει τα νούμερα που χρειάζονται για να σχηματίσει κυβέρνηση», σημειώνεται στο άρθρο το οποίο καταλήγει «Εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς και ο ΣΥΡΙΖΑ όντως αποτελέσει την πρώτη κυβέρνηση που θα είναι ενάντια στα μέτρα λιτότητας από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, τότε ας ετοιμαστούμε για αυτό που ίσως αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον της Ευρωζώνης – τουλάχιστον από την ημέρα που δόθηκε το οικονομικό πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα το 2010».

Την ίδια ώρα, στο BBC όπου σήμερα, Τρίτη τιμάται η ημέρα Δημοκρατίας με αφιερώματα σε ραδιόφωνο, τηλεόραση αλλά και ηλεκτρονικά, δημοσιεύεται άρθρο του ανταποκριτή για διεθνή θέματα Μάικλ Γούλντριτζ στο οποίο εξετάζεται η επόμενη ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.

Ο αρθρογράφος απαισιόδοξος για τα επόμενα 24ωρα εξηγεί ότι μία ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην ΕΕ και πολιτικές αναταραχές σε πολλά από τα κράτη-μέλη της. Όπως επισημαίνει η «κρίση δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι το χάσμα ανάμεσα στην ελίτ και τους ψηφοφόρους» ενώ σημειώνει ότι στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής υπάρχει κενό αντί σπουδαίων ιδεών. Στο άρθρο ο κ. Γούλντριτζ εξετάζει και άλλες περιπτώσεις ευρωπαϊκών εκλογών με πιθανότητα απρόβλεπτου αποτελέσματος όπως στο Ην. Βασιλείου, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία κ.ά και συμπληρώνει ότι «Το αίσθημα εναντίον του κατεστημένου αυξάνεται ανά την Ευρωζώνη και την ευρύτερη ΕΕ και ο κίνδυνος πολιτικής αναταραχής και πιθανών κρίσεων είναι υψηλός».

Από την πλευρά των αναλυτών η Oxford Analytica και ο Γκαμπριέλε Στερν δημοσιεύουν ανάλυση στην οποία εξετάζεται η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και οι επιπτώσεις στα ομόλογα. Όπως σημειώνεται, στην Oxford Analytica θεωρούν ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη στα επόμενα δύο χρόνια είναι 18% με πιθανότερο σενάριο το νέο πρόγραμμα το οποίο θα διαπραγματεύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να τίθεται εκτός τροχιάς.

Τέλος, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η FAZ δημοσιεύει ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Νεκρολογία για ένα λαϊκό κόμμα». Σε άλλο μήκος κύματος η Die Zeit στην δημοσιεύεται άρθρο του διευθυντή στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, Αλέξανδρου Κρητικού με τίτλο η «τρόικα απέτυχε» και στο οποίο τονίζεται ότι οι πιστωτές θα πρέπει και αυτοί να μάθουν από τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι ένα κούρεμα θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις ώστε να υπάρξει θετική επιρροή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας.

Δημοφιλή