Η Λέπεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός

Η Λέπεν στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός
AP Photo/Christophe Ena
AP Photo/Christophe Ena
ASSOCIATED PRESS

Σάλο και ενόχληση έχει προκαλέσει η δήλωση-στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ της προέδρου του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν. Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στη Le Monde ότι «ελπίζει σε μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», στις επερχόμενες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι η νίκη αυτή θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών. Δήλωση που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δ. Παπαδημούλη να την χαρακτηρίζει «αηδιαστική και ψεύτικη», ενώ η ΝΔ επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της κ. Λεπέν».

Λεπέν: «Θα χαρούμε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ»

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», δήλωσε η Λεπέν επισημαίνοντας ότι «η θέση μας είναι απόλυτα συνεκτική. Αυτό δεν με κάνει αγωνίστρια της Άκρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούμε σε όλο το πρόγραμμα μαζί τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μετανάστευση. Ωστόσο, θα χαρούμε με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτει μάλιστα ότι η νίκη του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

H «Le Monde» εκτιμά ότι η υποστήριξη της Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταξύ άλλων και τον χαρακτήρα της αποστασιοποίησης από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Η Μαρίν Λεπέν καταλήγει λέγοντας ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου «δεν υπάρχει ισοδύναμο του Εθνικού Μετώπου, την θέση μας παίρνει η άκρα Αριστερά».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Le Pen, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Υποδείξεις από το κόμμα του κ.Μπαλτάκου και του κ.Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς», ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης με ενάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζει ψεύτικη και αηδιαστική τη δήθεν συμπάθεια της Λεπέν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη»

«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της κ. ΛΕΠΕΝ. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Le Monde λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών”! Στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι ακραίες συνιστώσες του θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην απομόνωση. Μόνον ο ίδιος επιχειρεί να το κρύψει. Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που ΔΕΝ θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».

ΔΗΜΑΡ

«Η πολιτική αλλαγή στη Ελλάδα δεν πρέπει να σηματοδοτήσει και δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού» τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει: «Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης μέσα από την πολιτική δημοκρατική ενοποίηση της».

Δημοφιλή