GloVo: 5000 Έλληνες εθελοντές που έχουν καλύψει μέχρι τώρα 110 δράσεις και 35 εκδηλώσεις

GloVo: 5000 Έλληνες εθελοντές που έχουν καλύψει μέχρι τώρα 110 δράσεις και 35 εκδηλώσεις
ANGIE MITROPOULOU

Ξεκίνησε τη δράση της το 2012 και μέχρι σήμερα μετρά περίπου 5.000 εθελοντές που έχουν καλύψει 110 εκδηλώσεις και 35 κοινωνικές δράσης. Πρόκειται για την GloVo, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που τοποθετεί τον κατάλληλο εθελοντή στη σωστή εκδήλωση, ανάλογα με τις σπουδές του, τα χόμπι του και τα ενδιαφέροντά του. Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, ιδρυτής και εμπνευστής της GloVo, μιλάει στην HuffPost Greece για τη δράση της, τον τρόπο λειτουργίας της και τα νέα τους σχέδια.

Πες μας λίγα λόγια για την GloVo.

Η GloVo – Global Volunteers’ Platform είναι μία οργάνωση, η οποία συνδέει εθελοντές με εκδηλώσεις, από συνέδρια μέχρι συναυλίες, ή τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε. Το επόμενο της βήμα ήταν να κάνει αυτήν την υπηρεσία πιο συγκεκριμένη, δηλαδή να συνδέει τους κατάλληλους εθελοντές, ανάλογα με τις σπουδές, τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι τους, με τα κατάλληλα events, καθώς διαπιστώσαμε πως όταν δίνεις την ευκαιρία σε έναν νέο να είναι σε κάτι κοντινό με τον τομέα του, δίνει και τον καλύτερο του εαυτό, αφού τον ενδιαφέρει άμεσα! Παρότι είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, διασφαλίζαμε την ποιότητα μέσα από δύο συναντήσεις που πραγματοποιούσαμε πριν από κάθε εκδήλωση, ώστε να γίνουν οι διαφορετικές μονάδες εθελοντών μια ενωμένη ομάδα με ασκήσεις και παιχνίδια εμπιστοσύνης, επικοινωνίας και συνεργασίας, αλλά και να εκπαιδευτούν κατάλληλα για την κάθε εκδήλωση.

Αυτό ήταν το βασικό κομμάτι της δράση μας μέχρι πέρσι. Όταν όμως περάσαμε τους 2.000 εθελοντές, συνειδητοποιήσαμε πως αυτή η κινητοποίηση και διάθεση των νέων, μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στη κοινωνία. Έτσι αναπτύξαμε έναν ακόμα τομέα, αυτών των δικών μας δράσεων. Πλέον Δεν μένουμε μόνο στις εξωτερικές εκδηλώσεις, αλλά οργανώνουμε και δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, τα δικά μας «Sparks», που είναι καθαρά εθελοντικές δράσεις απ' τους ίδιους μας τους εθελοντές, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν σε κάποιο κοινωνικό πρόβλημα.

Πώς προέκυψε η δημιουργία της;

Από μικρός είχα δύο πάθη, τον εθελοντισμό και τις εκδηλώσεις. Τα τελευταία χρόνια όταν άρχισα να ασχολούμαι με μεγαλύτερα events είχα εντοπίσει δύο ανάγκες. Η μία ανάγκη ήταν ότι πάρα πολλά παιδιά στην ηλικία των 18- 20 χρονών, μας ρωτούσαν πώς μπορεί να συμμετέχει κανείς ως εθελοντής σε διάφορες εκδηλώσεις και το δεύτερο κομμάτι ήταν ότι πάρα πολλά events δεν διαχειριζόντουσαν κατάλληλα τους εθελοντές και δεν έβρισκαν τα κατάλληλα άτομα, είτε ποσοτικά είτε ποιοτικά, αλλά και δεν προσέφεραν την ανάλογη εμπειρία στους εθελοντές. Οπότε είχα την ιδέα να ενώσω αυτές τις δύο ανάγκες και να φτιάξω μια πλατφόρμα που να συνδέει εθελοντές με events.

Πότε άρχισε να παίρνει μορφή η GloVo;

Η ιδέα άρχισε να παίρνει μορφή στο Start Up Weekend University, τον Σεπτέμβρη του 2012, όπου ήθελα αρχικά να πάω ως εθελοντής, δεν τα κατάφερα και τελικά «έριξα» την ιδέα μου για μία πλατφόρμα εθελοντών. Εκεί γνώρισα τον Άρη Κωνσταντινίδη, τον Χάρη Νινιό και τον Χρήστο Παναγιώτου και μέσα σε 52 ώρες καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Τον Χάρη και τον Χρήστο δεν τους ήξερα καν και τον Άρη τον είχα δει στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου και να σου πω την αλήθεια δεν τον πολυσυμπαθούσα αλλά παρ' όλα αυτά δέσαμε. Και πιστεύω, αν με ρωτήσεις πιο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην μέχρι τώρα πορεία μας, είναι η έννοια της ομάδας. Ήταν πολύ σημαντικό το πως δέσαμε κατά τις μέρες του διαγωνισμού, το ότι είχαμε ξεκάθαρους στόχους και σεβόμασταν ο ένας τον άλλο. Ο Χάρης ήταν ο Developer της ομάδας που έδωσε τη πρώτη μορφή στη πλατφόρμα. Ο Χρήστος, κατά κάποιο τρόπο, ήταν η εικόνα της GloVo, καθώς ως Graphic & Web Designer ήταν υπεύθυνος για ότι έβγαινε προς τα έξω και ο Άρης μαζί με εμένα ασχολούμασταν πιο πολύ με το Business & Marketing κομμάτι, καθώς και με την διαχείριση των εθελοντών.

Τι θα κερδίσει κανείς που γίνεται εθελοντής μέσα από την GloVo;

H GloVo ως πλατφόρμα που είναι, καθοδηγεί τον εθελοντή να εξελιχθεί, να «μεγαλώσει», να μάθει τον εαυτό του και να γεμίσει τη ζωή του με αγάπη, εμπειρίες, γνώσεις και φιλίες. Υπάρχουν εθελοντές που ίσως και λόγω κρίσης έρχονται στο πρώτο τους Event απλά για να πάρουν το πιστοποιητικό συμμετοχής που θα ενισχύσει το βιογραφικό τους. Άλλοι έρχονται για τις διασυνδέσεις, αφού θα γνωρίσουν ανθρώπους από τομείς που τους ενδιαφέρουν άμεσα και δύσκολα θα μπορούσαν να είχαν γνωρίσει αλλιώς. Πολλές φορές βέβαια αυτό το δίκτυο είναι φιλικό και βασίζεται στις παρέες που δημιουργούνται, καθώς εξίσου ανήσυχοι νέοι γνωρίζονται και συνεργάζονται σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Τέλος, αυτό που πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει είναι ότι ο εθελοντισμός είναι κάτι πολύ εγωιστικό. Η ικανοποίηση που παίρνεις, όταν προσφέρεις απλόχερα ένα κομμάτι του εαυτού σου, είναι τεράστια ανταμοιβή.

Πόσους εθελοντές έχετε αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή, μετράμε αντίστροφα για να ξεπεράσουμε τους 5.000 εγγεγραμμένους εθελοντές στην πλατφόρμα μας., ένα νούμερο που για μας αποδεικνύει ότι οι νέοι στην Ελλάδα έχουν την φλόγα του εθελοντισμού μέσα τους, αντίθετα με ό,τι υποστήριζαν πολλοί και απλά δεν είχε βρεθεί ο τρόπος και η διευκόλυνση να το εκφράσουν. Είναι ένα νούμερο που περιμένουμε να αυξηθεί καθώς το καινούργιο μας πρότζεκτ, η GloVo.4all αρχίζει να εδραιώνεται.

Στην δίχρονη μας πορεία παρατηρήσαμε την απουσία εθελοντών με αναπηρία και έτσι δημιουργήθηκε η GloVo.4all, μέσω της οποίας προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σωστές συνθήκες για άτομα με κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία ώστε να συμμετέχουν ως εθελοντές στα event μας, κάτι που φυσικά θα δώσει νέα δυναμική, αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο στη πλατφόρμα μας!

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα η έννοια του εθελοντισμού έχει χάσει τη σημασία της;

Όχι. Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν έχει την έκταση και την εκτίμηση, με την οποία αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό, τα 2 τελευταία χρόνια, όμως, έχει ανθίσει, με την οικονομική κρίση να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Οι νέοι ψάχνουν συνεχώς νέες διεξόδους και τρόπους για να γεμίσουν με εμπειρίες, ακόμα και να ταξιδέψουν, ανάγκες που ο εθελοντισμός μπορεί να καλύψει. Επιπλέον, η έλλειψη χρημάτων και ανέσεων κάνει τον κόσμο πιο ευαίσθητο απέναντι στους λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους, εντείνοντας τη θέλησή τους να βοηθήσουν, γι’ αυτό και ο εθελοντισμός συνήθως αποκτά μεγάλη σημασία στους καιρούς που η συμπόνια και η ανάγκη για προσφορά είναι εντονότερες από ποτέ.

Με πόσα events έχετε συνεργαστεί έως τώρα;

Έχουμε ξεπεράσει τα 110 εκδηλώσεις συνεργατών, αλλά αυτό που μετράει περισσότερο για εμάς πλέον είναι οι καθαρά κοινωνικές δικές μας δράσεις που έφτασαν ήδη τις 35!

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την GloVo;

Η αλήθεια είναι πως είμαστε αρκετοί αυστηροί με τους εαυτούς μας και το εγχείρημά μας, οπότε ακόμα εντοπίζουμε λεπτομέρειες που θέλουμε να βελτιώσουμε. Θέλουμε να παραμείνουμε ανήσυχοι και συνεχώς να τη βελτιώνουμε! Αυτό είναι ίσως και το αγαπημένο μας κομμάτι, ότι είμαστε πολύ ευέλικτοι και δεχόμαστε συνεχώς παρατηρήσεις και νέες ιδέες απ' τους ίδιους τους εθελοντές. Ο βασικός παράγοντας όμως είναι να γίνει ακόμα πιο κοινωνική! Η αρχή έγινε ήδη μέσω της GloVo.4all, η οποία συστάθηκε με την στήριξη του προγράμματος υποτροφιών Αγγελοπούλου - Clinton Global Initiative University, με στόχο το σεβασμό στη διαφορετικότητα, να ενθαρρύνει τη δράση εθελοντών με αναπηρία προωθώντας, έτσι, την ισότητα και την συνεργασία με τελικό στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση και αποδοχή. Παράλληλα όμως, ξεκινάμε κάποια νέα εγχειρήματα που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης στους εθελοντές μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένα «GloVo Path», ώστε κάποιος εθελοντής, αφού έχει συμμετάσχει σ' έναν απαραίτητο αριθμό από εκδηλώσεις, να έχει διάφορες επιλογές για το πως θα συνεχίσει το εθελοντικό του έργο με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και με περισσότερες ευθύνες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αναπτυξιακή πορεία που αφενός θα εμπνέει τους νέους, αλλά αφετέρου θα δώσει μία πιο κοινωνική διάσταση στις εκδηλώσεις.