ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2015 17:29 EET | Updated 20/01/2015 17:29 EET

Τσίπρας: Θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

Sooc

«Σταματήστε τη λιτότητα πριν ο φόβος σκοτώσει την ελληνική δημοκρατία» τιτλοφορείται άρθρο του Αλέξη Τσίπρα το οποίο δημοσιεύτηκε στους Financial Times, στο οποίο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ότι «αν δεν αλλάξουμε την Ευρώπη, η άκρα δεξιά θα την αλλάξει για εμάς».

Ο κ. Τσίπρας γράφει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ασφάλεια.

«Προσφέρουμε πολιτικές οι οποίες θα τερματίσουν τη λιτότητα, θα ενισχύσουν τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή και θα φέρουν τη μεσαία τάξη πίσω στα πόδια της. Είναι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη και να καταστήσουμε το Ευρωπαϊκό εγχείρημα ελκυστικό σε πολίτες ανά την ήπειρο».

«Πρέπει να δώσουμε τέλος στη λιτότητα έτσι ώστε να μην αφήσουμε τον φόβο να σκοτώσει τη δημοκρατία. Εκτός και αν οι δυνάμεις της προόδου και της δημοκρατίας αλλάξουν την Ευρώπη, θα είναι η Μαρίν Λε Πεν και οι ακροδεξιοί της σύμμαχοι που θα το κάνουν για εμάς» γράφει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως είναι ανάγκη για ανοιχτή και ειλικρινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, ως ίσος προς ίσο. «Δεν υπάρχει λογική στο να κραδαίνει η κάθε πλευρά τα όπλα της».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια «παρανόηση» που χρήζει ξεκαθαρίσματος: «ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν απαιτεί αυτόματα και λιτότητα. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ως μέλους της Ευρωζώνης, για τη διατήρηση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και δεσμεύεται για τους ποσοτικούς στόχους.

Ωστόσο, προσθέτει, «αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίσει από μόνη της πώς θα επιτύχει τους στόχους αυτούς».

«Η λιτότητα δεν είναι μέρος των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η δημοκρατία και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας είναι. Αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί με την ψήφο του, η εφαρμογή του οικονομικού μας προγράμματος δεν θα είναι μια "μονομερής" πράξη, αλλά μια δημοκρατική υποχρέωση» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει κάποιο λογικό επιχείρημα για τη συνέχιση μιας συνταγής που οδηγεί σε μετάσταση της ασθένειας; Η λιτότητα απέτυχε στην Ελλάδα. Παρέλυσε την οικονομία και άφησε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού άνεργο. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους δανειστές της χώρας πως θα μειώσει και άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις και θα αυξήσει τους φόρους το 2015. Αλλά οι υποχρεώσεις αυτές δεσμεύουν μόνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία, γι' αυτόν τον λόγο, θα χάσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου»

.

«Θέλουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο επίπεδο μιας σωστής, δημοκρατικής Ευρωπαϊκής χώρας. Το μανιφέστο μας, γνωστό ως πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει μια σειρά από δημοσιονομικά ισορροπημένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τον μετριασμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανέναρξη της οικονομίας και την επιστροφή των ανθρώπων στην εργασία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα αντιμετωπίσουμε παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας που έχουν παρατείνει την κρίση. Θα σταθούμε απέναντι στην οικονομική ολιγαρχία που φοροδιαφεύγει. Θα διασφαλίσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς (social market economy)».

Το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει στο ιλιγγιώδες 177% του ΑΕΠ, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και αναφέρει: «Δεν είναι βιώσιμο και η αποπληρωμή του είναι πολύ δύσκολη. Όσον αφορά στα υπάρχοντα δάνεια, ζητούμε όρους αποπληρωμής που δεν θα προκαλούν ύφεση και δεν θα ωθήσουν τους πολίτες σε μεγαλύτερη απελπισία και φτώχεια. Δεν ζητούμε νέα δάνεια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να προσθέτουμε χρέη στο βουνό» τονίζει.

«Η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 βοήθησε τη Γερμανία να πετύχει το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα, ανακουφίζοντας τη χώρα από το βάρος των παλαιών λαθών της. (Η Ελλάδα περιλαμβανόταν στους διεθνείς πιστωτές που συμμετείχαν)» αναφέρει.

«Από τη στιγμή που η λιτότητα έχει προκαλέσει υπερβολική ανάληψη χρέους σε όλη την Ευρώπη, ζητούμε τώρα τη σύγκληση Συνόδου για το ευρωπαϊκό χρέος, η οποία αντίστοιχα, θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για άσκηση δημιουργίας ηθικού κινδύνου. Πρόκειται για ηθική υποχρέωση».

Κλείνοντας, εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εισάγει πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Είναι κάτι που αναμενόταν επί μακρόν. Θα πρέπει να έχει τέτοια έκταση, που θα επαρκέσει για τη θεραπεία της Ευρωζώνης και θα δώσει νόημα στην φράση "ό,τι χρειαστεί" («whatever it takes») για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας γράφει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει η Ελλάδα. Μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για την απαλλαγή από τις πελατειακές και κλεπτοκρατικές πρακτικλες των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Δεν έχουμε βρεθεί στην κυβέρνηση. Είμαστε μια νέα δύναμη που δεν χρωστά όρκους πίστης στο παρελθόν. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματικά ανάγκη η Ελλάδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο επίκεντρο και δεύτερου δημοσιεύματος των Financial Times, και ειδικότερα ανταπόκρισης από την Αθήνα που υπογράφει ο Τόνι Μπάρμπερ.

«O αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα κάνουν σωστές επιλογές όταν ένα μέρος της ψυχής, η λογική, υπερτερεί του άλλου μέρους, της άλογης επιθυμίας. Μετά τις εκλογές της Κυριακής η τύχη της σύγχρονης Ελλάδας μπορεί επίσης να εξαρτηθεί από τη μονομαχία μεταξύ λογικής και παραλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού κόμματος της αριστεράς, που αναμένεται να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης» αναφέρεται σχετικά.

Όπως διερωτάται ο κ. Μπάρμπερ, «θα επικρατήσει η λογική; "Το ελπίζω αλλά δεν είμαι βέβαιος" δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός που παλεύει στις εκλογές με το μικρό, νέο κόμμα του, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Αν πρόκειται να θριαμβεύσει η λογική, ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγνωρίσει ότι το κόμμα του- το οποίο λέει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη- δεν θα είναι ελεύθερο να εφαρμόσει ορισμένες κεντρικές πολιτικές με βάση τις οποίες θα έχει μόλις κερδίσει τις εκλογές».

 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «Ένας “λογικός” κ. Τσίπρας, θα ξαναρχίσει ταχέως τις συνομιλίες με τους πιστωτές της Ελλάδας για νέες μορφές βοήθειας. Θα εξασφαλίσει προληπτική γραμμή πιστώσεων και βοήθεια από την ΕΚΤ -περιλαμβανομένων των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων-, δίνοντας σε αντάλλαγμα αδιάρρηκτη δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τις "απαραίτητες” σπασμωδικές κινήσεις που είχαν από το 2010 οι ελληνικές κυβερνήσεις».

 

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, «εάν όμως κυριαρχήσει ο μετεκλογικός παραλογισμός στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εκτυλιχθεί μια πιο ανησυχητική αλυσίδα γεγονότων. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σηκώσει τη σημαία της δημοκρατικής εντολής που έλαβε από τους Έλληνες ψηφοφόρους και να απαιτήσει θεμελιώδεις αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης των 245 δισ. ευρώ».

 

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του ίδιου δημοσιεύματος, «κυριευμένος από οράματα για την ηγεσία μιας πανευρωπαϊκής επανάστασης εναντίον της “λιτότητας” , θα αρνηθεί να κυβερνήσει ως ένας αριστερός πρωθυπουργός που συνεχίζει τις ίδιες έξωθεν επιβαλλόμενες πολιτικές, όπως ο συντηρητικός προκάτοχός του. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από μια τέτοια αντίσταση, περιλαμβάνουν τη μη πληρωμή δόσεων για το χρέος, ακόμη περισσότερες εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και εντέλει ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως εκείνοι που επιβλήθηκαν στην Κύπρο το 2013. Επιπλέον, το φάσμα της δημοσιονομικής αστάθειας, μπορεί να απλώσει τη σκιά του πάνω και από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης».

 

Αντίθετα, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, «για μια νίκη της λογικής, πιθανόν να χρειαστεί να μην εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή των 300 εδρών. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα "αρμονικό” κόμμα που τραγουδάει διαβάζοντας την ίδια παρτιτούρα, παρά μια παράφωνη συγκέντρωση από δογματικούς Μαρξιστές, αθεράπευτους λάτρες του Τσε Γκεβάρα, πρώην οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και άλλους πρώην. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώσει στις εκλογές, αυτές οι φράξιες μπορεί διογκωθούν. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας θα δεχτεί πιέσεις από την άκρα αριστερά του κόμματος, την πλέον απειθάρχητη ομάδα».

 

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post