Πως «ψαρεύει» ψήφους με τράτες κατηγορεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος

Πως «ψαρεύει» ψήφους κατηγορεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος
Eurokinissi

Πως «ψαρεύει» ψήφους καταστρατηγώντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αλιεία, κατηγορεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Ο λόγος, είναι πως μία μέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, ο υπουργός υπέγραψε απόφαση, με την οποία επιτρέπει σε όλες τις βιντζότρατες να ψαρεύουν σε όλη την Ελλάδα, άνευ περιορισμών, επικαλούμενο ερευνητικούς λόγους. Η Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία «παρακάμπτεται», με την ανάσυρση ενός βασιλικού διατάγματος του 1966.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «η ένταξη του αλιευτικού στόλου της βιντζότρατας σε ένα σχέδιο αλιείας για ερευνητικούς σκοπούς έχει ως στόχο να διερευνηθεί η βιωσιμότητα της αλιείας του παραδοσιακού εργαλείου καθώς και οι επιπτώσεις του στα αποθέματα».

Η έρευνα έπρεπε να γίνει αλλά η προσέγγιση του Υπουργείου είναι αστεία και απροκάλυπτα ψηφοθηρική, λέει στη HuffPost Greece, η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου.

Αναστασία Μήλιου- Διευθύντρια έρευνας Αρχιπελάγους: «Δεν μπορείς να πεις κάνω πείραμα στο σύνολο του στόλου και σε όλη την Ελλάδα. Αντί να εφαρμοστεί σε 30 καΐκια, εφαρμόζεται και στα 267 που υπάρχουν. Επιστήμονες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για να παρακολουθήσουν την διαδικασία. Μοναδική υποχρέωση των συγκεκριμένων ψαράδων είναι να συμπληρώνουν ένα έντυπο καταγραφής».

Έξαλλοι οι ψαράδες με την απόπειρα του υπουργείου να άρει τους περιορισμούς και για τις μηχανικές τράτες

Την Τρίτη, 20 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους συλλόγους των ψαράδων για νέα διαβούλευση. Αυτή τη φορά ήθελε να ελαττώσει τους περιορισμούς για τις μεγάλες μηχανικές τράτες, από 1,5 μίλι που είναι σήμερα, σε μόλις 1 μίλι από τις ακτές.

«Οι ψαράδες εξαγριώθηκαν, ήρθαν 100 εκπρόσωποι συλλόγων από όλη την Ελλάδα και τελικά το Υπουργείο έκανε πίσω», λέει ο Διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης που συμμετείχε στη συνάντηση. «Η ακτογραμμή είναι το πλέον παραγωγικό οικοσύστημα της θάλασσας, η άρση των περιορισμών για τις μεγάλες τράτες, που πετάνε κυριολεκτικά στα σκουπίδια το 60% των όσων ψαρεύουν, θα σήμαινε καταστροφή για τα τελευταία αποθέματα ψαριών που έχουν μείνει».

«Αυτές οι δύο προεκλογικές αποφάσεις είναι αποκορύφωμα στα πολυάριθμα πεπραγμένα του καταστροφικού περάσματος αυτής της κυβέρνησης από την ελληνική αλιεία», καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος.

Δημοφιλή