Εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα
Dark skies over the European Central Bank.
Dark skies over the European Central Bank.
kumbarov/Flickr

Μόλις ένα 24ωρο έμεινε μέχρι η Ευρώπη να μάθει αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα παραμείνει πιστή στην αρχική της απόφαση ρίχνοντας ζεστό χρήμα στην αγορά, προχωρώντας ταυτόχρονα στην “αμοιβαιοποίηση” του ευρωπαϊκού χρέους.

Εμπόδιο στο δρόμο που θέλει να χαράξει ο κ. Ντράγκι μπαίνει το Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ έχει κάνει σαφές ότι για να γίνει δεκτό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ετοιμάζει η ΕΚΤ, την αγορά κρατικών ομολόγων θα πρέπει να αναλάβουν οι περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες.

Με λίγα λόγια η κ. Μέρκελ επιμένει ότι το ρίσκο θα πρέπει να το αναλάβουν τα ίδια τα κράτη και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν περάσει η απαίτηση της Γερμανίας, το σήμα που θα στείλει η Ευρώπη θα είναι αυτό της αναδίπλωσης από την κοινή νομισματική πολιτική.

Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα χάσει μια ευκαιρία στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τον κίνδυνο της ύφεσης , την ώρα που η Γερμανία θα ενισχύει την πάγια θέση της ότι τα χρέη είναι εθνικά και θα πρέπει να τα πληρώνουν τα ίδια τα κράτη.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Κράτη, στην Ελλάδα η ανησυχία για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, δεν θα αφορά τόσο το μέλλον της Ευρώπης, όσο το παρόν της ελληνικής Οικονομίας. Αν και οι μέχρι τώρα πληροφορίες από την πλευρά της ΕΚΤ διαψεύδουν τις φήμες περί αποκλεισμού της Ελλάδας από τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας, θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Ντράγκι θα θέσει τη δική του “κόκκινη γραμμή”.

Αυτή δεν θα είναι άλλη από την προϋπόθεση ότι η αγορά των κρατικών ομολόγων θα γίνει μόνο εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε “πρόγραμμα”, στέλνοντας σαφές μήνυμα λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές.

Εκτός αυτού βέβαια, βασικό ρόλο θα παίξουν και οι όποιοι περιορισμοί μπουν από την ΕΚΤ σχετικά με το συνολικό ποσό των ομολόγων που θα μπορεί να αγοραστούν. Και αυτό γιατί στην περίπτωση που τελικά το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσει να βάλει τέτοιους περιορισμούς, το τελικό ποσό δεν θα ξεπερνά τα 3-6δισ. ευρώ.

Ακριβώς για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, λίγε ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση της ΕΚΤ έσπευσε να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, στοιχεία που την κάνουν να είναι ο ιδανικός αποδέκτης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist στην Αθήνα, σημείωσε ότι αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ύψος του QE είναι 550 δισ ευρώ, τότε το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 15,9 δισ ευρώ, τονίζοντας ότι το ποσό αυτόδεν θα πρέπει να περιορισθεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. «Υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα. Σήμερα, όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Λίγε ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης για το “Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης”, η ΕΚΤ θα εξετάσει σήμερα, Τετάρτη, το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA (Emergency Liquidity Assistance). Το σχετικό αίτημα θα υποστηριχθεί από το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επέλεξε να περιλάβει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αν και προληπτική προσφυγή στο ELA ζήτησαν μόνο η Alpha Bank και η Eurobank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε η πρόσβαση στον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας να προβλέπεται και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της κάλυψης μελλοντικών εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Δημοφιλή