Πως ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Παρίσι και οδηγήθηκε η Ελλάδα στις εκλογές για το Reuters

Πως ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Παρίσι και οδηγήθηκε η Ελλάδα στις εκλογές για το Reuters
Sooc

Με δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξηγεί το πως ναυάγησαν οι συνομιλίες τρόικας και κυβέρνησης στις 26 Νοεμβρίου στο Παρίσι και γιατί η κατάρρευσή τους σηματοδότησε την αρχή της διαδρομής προς τις εκλογές.

Με τις προτάσεις για περαιτέρω περικοπές από τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την αρνητική αντίδραση των μελών της κυβέρνησης το κλίμα της συνάντησης ήταν τεταμένο.

«Μας έδωσαν την εντύπωση πως ό,τι κι αν κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση», ανέφερε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος χωρίς να κατονομάζεται. «Έπειτα από αυτήν τη συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε πως τελείωσε» προσθέτει. Στο δημοσίευμα δεν φιλοξενούνται δηλώσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς απέφυγαν να σχολιάσουν.

Οι δανειστές ζητούσαν επιπλέον περικοπές των δημοσίων δαπανών ή την εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για τον προϋπολογισμό 2015. Για τους Έλληνες αξιωματούχους η στάση της τρόικας ήταν άκαμπτη αφού όπως σημειώνουν το κλιμάκιο αυτής αντιστεκόταν στο να παραδεχτεί την αβεβαιότητα που την διακατείχε για το εάν η κυβέρνηση Σαμαρά θα κατάφερνε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για το Φεβρουάριο μήνα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα για τους ίδιους τους δανειστές δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα να ανακηρύξουν επιτυχημένη την αξιολόγηση του προγράμματος και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου στην περίπτωση που μία κυβέρνηση η οποία τάσσεται κατά του Μνημονίου έρθει στην εξουσία και δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις. Ωστόσο για τον Αντώνη Σαμαρά, αναφέρει το Reuters, η αποτυχία του να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε αδυναμία να πείσει τους βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο. Και γι' αυτό επίσπευσε τη διαδικασία για την προεδρική εκλογή αλλά τελικά έχασε και προκηρύχθηκαν εθνικές εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου.

Δημοφιλή