Το προφίλ των αναποφάσιστων: Μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών; Ο Ηλίας Νικολακόπουλος απαντά

Το προφίλ των αναποφάσιστων: Μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών; Ο Ηλίας Νικολακόπουλος απαντά
Eurokinissi

Οι αναποφάσιστοι των εκλογών έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς αναλυτές στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Για πολλούς είναι ο άγνωστος Χ που «θολώνει» τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα. Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και εκλογολόγο, Ηλία Νικολακόπουλο, για να μας βοηθήσει να σκιαγραφήσουμε το προφίλ τους.

Καταρχάς πόσοι είναι; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είχε στη διάθεσή του ο κ. Νικολακόπουλος, η απροσδιόριστη ψήφος υπολογίζεται στο 13%, ενώ με κάποιες επιπλέον διευκρινιστικές ερωτήσεις που γίνονται στους ερωτηθέντες (που δείχνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το κόμμα που έχουν καταλήξει), ανεβαίνει στο 19%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους δεν αισθάνεται σίγουρος για το τι θα ψηφίσει την Κυριακή.

Πόσο καθοριστική είναι λοιπόν η ψήφος τους; «Δεν μου αρέσει όταν ακούγεται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα», μας λέει ο κ. Νικολακόπουλος. Και μας εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή καλύπτουν όλο το φάσμα των κομμάτων. Οπότε η ψήφος όσων επιλέξουν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, θα μοιραστεί σχεδόν σε όλα τα κόμματα. «Δεν είναι μια ενιαία κατηγορία οι αναποφάσιστοι, που μπορούν να κατευθυνθούν προς μια κατεύθυνση», μας λέει. «Είναι πολλών ειδών κι επομένως θα μοιραστεί το ποσοστό σε όλους, με διαφορετικές αναλογίες».

Παίζει ρόλο όμως και η πόλωση, μας λέει. Σύμφωνα με την εμπειρία του, στις εκλογές δεύτερης τάξης, όπως για παράδειγμα οι Ευρωεκλογές, αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε μικρό ή μεγάλο κόμμα. Στις εκλογές πρώτης τάξης, ιδιαίτερα όταν η πόλωση είναι μεγάλη –όπως σε αυτές τις εκλογές- οι αναποφάσιστοι στρέφονται συνήθως στα μεγάλα κόμματα. «Εκεί ψάχνουμε να δούμε τί διείσδυση έχουν τα μεγάλα κόμματα», μας λέει ο κ. Νικολακόπουλος. Άρα, τι να περιμένουμε σε αυτές τις εκλογές; Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί την Κυριακή, μας λέει.

Ποιο είναι το προφίλ τους

Ποιοι είναι όμως οι αναποφάσιστοι; Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, σίγουρα οι νεότερες ηλικίες είναι οι περισσότεροι που συναντάμε σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων. Κατά τα λοιπά, βλέπουμε πολλών ειδών αναποφάσιστους ψηφοφόρους: Αυτούς που ψάχνουν τα πράγματα περισσότερο, αυτούς που ενδιαφέρονται λιγότερο και θα αποφασίσουν τελευταία στιγμή, αυτούς που δεν ξέρουν καν εάν θα πάνε να ψηφίσουν.

Όσοι αποφασίσουν τελικά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι μισοί περίπου αποφασίζουν τι να ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα των εκλογών και οι άλλοι μισοί ακόμη και πάνω από την κάλπη.

Η κρίση και οι αναποφάσιστοι

Φταίει η κρίση για τους αναποφάσιστους; Από την κρίση έχει γιγαντωθεί το φαινόμενο, μας λέει ο κ. Νικολακόπουλος. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο του 2012, οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έφτασαν το 40%. Ενώ παλαιότερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 10%. Τον Ιούνιο του 2012, που το πολιτικό σκηνικό πολώθηκε αρκετά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στα σημερινά μεγέθη, δηλαδή περίπου 20%.

Δημοφιλή