Το plan b του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Πως θα διεκδικήσει ψήφο ανοχής και εκλογή προέδρου

Το plan b του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Πως θα διεκδικήσει ψήφο ανοχής και εκλογή προέδρου
eurokinissi

Για πρώτη φορά στη νεότερη πολιτική ιστορία, τουλάχιστον από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει τη πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή και μάλιστα της Αριστέρας, στη τη νέα Βουλή, που θα προκύψει το βράδυ της Κυριακής!

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκτιμήσεις στα κομματικά επιτελεία η, πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται και τα βλέμματα όλων στρέφονται στο αν θα έχει η όχι αυτοδυναμία. Με βάση τα τελευταία δεδομένα φαντάζει δύσκολο καθώς η Βουλή που θα εκλεγεί μπορεί να αποτελείται από 7 ίσως και 8 κόμματα. Στη περίπτωση αυτή η αυτοδυναμία μοιάζει ανέφικτη. Χρειάζεται, κατά τους εκλογολόγους πάνω από 37,5%. Έτσι θα μπούμε υποχρεωτικά στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, και αφού ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει το κάθε κόμμα στη νέα Βουλή και παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και θα του δώσει διερευνητική εντολή για τρεις μέρες.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή ζητώντας τους να δείξουν ανοχή στηρίζοντας το πρόγραμμά του. Δηλαδή, ένα ή δύο κόμματα να μην παραστούν στη συνεδρίαση της νέας Βουλής, όταν τελειώσει με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι αντί 151 να θέλει μικρότερο αριθμό ψήφων εμπιστοσύνης. Αν, για παράδειγμα, είναι παρόντες 280 ή 260 τότε χρειάζονται 131 ή 141 για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Υπάρχει ωστόσο μια σημαντική λεπτομέρεια. Όσα κόμματα θελήσουν να δείξουν ανοχή, έτσι λέγεται συνταγματικά, θα πρέπει να το δηλώσουν δημόσια πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Τσίπρα. Αυτό μπορεί να γίνει κατα την διάρκεια της πρώτης εντολής ή στη τέταρτη φάση στη σύσκεψη των πολιτκών αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ με το σχέδιο αυτό επιδιώκουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τα αλλα κόμματα ώστε να πάρουν αυτά την ευθύνη για νέες- δεύτερες- εκλογές κι όχι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εφ' όσον δεν δέχεται να βρει ενα προγραμματικό συμβιβασμό με κάποιο κόμμα για να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας.

Εφ' όφον λάβει σάρκα και οστά το παρόν σενάριο θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα αναλάβει με ανοχή. Δεν υπάρχει ανάλογο ενδεχόμενο από το τέλος του Πολέμου. Θα μοιάζει με την περίπτωση της ΕΔΑ το 1963, όταν ψήφισε αλλά δεν συμμετείχε με κανένα πρόσωπο στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Δημοφιλή