Το Υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε δικαίωμα συνταγοράφησης μη συναγογραφούμενων φαρμάκων(!)

Το Υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε δικαίωμα συνταγοράφησης μη συναγογραφούμενων φαρμάκων(!)
Sooc

Ανακατωσούρα χωρίς λόγο προκάλεσε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη, με την οποία περιγράφονται οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών και τους δίνεται η δυνατότητα να συνταγογραφούν...μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

«Ευχαριστούμε τον Υπουργό, αλλά τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και φάρμακα, όπως οι βιταμίνες, τα αντιπυρετικά και τα σιρόπια, είναι προφανές πως δεν χρήζουν συνταγής, γι'αυτό και τα λένε μη συνταγογραφούμενα», απαντά η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού.

Η υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου γιατί εκτός από το δικαίωμα συνταγογράφησης μη συνταγογραφούμεων, περιλαμβάνει ως αρμοδιότητες νοσηλευτών, μια σειρά πράξεων που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές.

Η απόφαση του κυρίου Βορίδη είναι αδιανόητη λέει στη HuffPost Greece, ο Γιώργος Πατούλης: «Δεν είναι δυνατό να γίνεται χωρίς καθοδήγηση γιατρού η τοποθέτηση ουροκαθετήρων και γύψων ή ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η απόφαση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και αν δεν αποσυρθεί, ο Ιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια».

Στην προχειρότητα πάντως συμφωνεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των νοσηλευτών. Σύφωνα με την ανακοίνωση τους, η υπουργική απόφαση προβλέπει πως τα νέα καθήκοντα των νοσηλευτών θα εκτελούνται σύμφωνα με τα Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα. Η πρωτοτυπία έγκειται, όπως λένε και στην ανακοίνωση τους, πως στην Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετηθεί κανένα απολύτως Νοσηλευτικό Πρωτόκολλο.

Δημοφιλή