Microsoft: Δωρεάν upgrade στα Windows 10, ολογραφικός υπολογιστής και νέος browser

Microsoft: Δωρεάν upgrade στα Windows 10, ολογραφικός υπολογιστής και νέος browser
Microsoft

«Σεισμό» προκάλεσε στον κόσμο της τεχνολογίας η Microsoft με μπαράζ ανακοινώσεων και παρουσιάσεων, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν η παροχή της δυνατότητας δωρεάν αναβάθμισης σε Windows 10 για τους χρήστες των Windows 7, Windows 8.1 και Windows Phone 8.1, η παρουσίαση του ολογραφικού υπολογιστή-headset Microsoft Hololens και ο επόμενης γενιάς browser, υπό την κωδική ονομασία «Project Spartan».

Το δωρεάν upgrade προκάλεσε σαφώς τις εντονότερες εντυπώσεις, καθώς η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται για έναν χρόνο μετά το λανσάρισμα των Windows 10. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευση στο επίσημο blog της εταιρείας, πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα upgrade μιας φοράς, καθώς, από τη στιγμή που θα γίνει η αναβάθμιση, η εταιρεία θα συνεχίσει να κρατά ενημερωμένη τη συσκευή, χωρίς επιπλέον κόστος. «Με τα Windows 10, η εμπειρία θα εξελίσσεται και θα γίνεται όλο και καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Θα παρέχουμε νέα χαρακτηριστικά μόλις είναι έτοιμα, δεν θα περιμένουμε για την επόμενη μεγάλη κυκλοφορία. Σκεφτόμαστε τα Windows ως υπηρεσία – στην πραγματικότητα, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί τα Windows κατά τα επόμενα λίγα χρόνια ως μια από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες Ίντερνετ στον πλανήτη» σημειώνεται σχετικά.

Απευθυνόμενη στους επίδοξους developers, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι με «universal» εφαρμογές Windows οι οποίες θα λειτουργούν για όλο το εύρος των διαθέσιμων συσκευών, οι developers θα μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές που «στοχεύουν» παντού: περιλαμβανομένων των PC, των tablets, των τηλεφώνων, του Xbox, του Internet of Things και άλλων.

Όσον αφορά σε νέες λεπτομέρειες γύρω από το επερχόμενο λειτουργικό, η Microsoft αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των Windows 10 έρχεται στα PC και τα tablets η ψηφιακή βοηθός της εταιρείας, Cortana, η οποία «μαθαίνει τις προτιμήσεις σας για να παρέχει σχετικές προτάσεις, γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και σημαντικές υπενθυμίσεις. Η αλληλεπίδραση είναι φυσική και εύκολη, μέσω ομιλίας ή πληκτρολόγησης, με προηγμένα χαρακτηριστικά ελέγχου της Cortana, για μεγαλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια».

Σχετικά με το Project Spartan, η Microsoft κάνει λόγο για έναν browser επόμενης γενιάς δημιουργημένο έχοντας κατά νου τη μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα, αξιοπιστία και «ευκολία ανακάλυψης», με νέο look και αίσθηση ειδικά σχεδιασμένα για τα Windows 10. Στα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η δυνατότητα υποβολής σχολίων/ σημειώσεων με πληκτρολόγιο ή στυλό απευθείας στην ιστοσελίδα, ο εύκολος διαμοιρασμός, μια οπτική ανάγνωσης η οποία είναι «ελεύθερη από περισπασμούς» (distraction free), η προβολή ενός κειμένου σε απλοποιημένη εμφάνιση για διευκόλυνση ανάγνωσης και ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της Cortana για ευκολότερες και ταχύτερες αναζητήσεις και περάτωση εργασιών online.

Άξιο αναφοράς όσον αφορά στα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10 είναι επίσης και το Continuum Mode, το οποίο σε περιπτώσεις συσκευών 2in1 θα επιτρέπει στον χρήστη τη γρήγορη μετάβαση από keyboard/ mouse mode σε touch/ tablet mode.

Microsoft HoloLens

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα «highlights» των παρουσιάσεων ήταν σαφώς το HoloLens: σύμφωνα με την εταιρεία, τα Windows 10 αποτελούν την πρώτη ολογραφική υπολογιστική πλατφόρμα (holographic computing platform) στον κόσμο. «Με τα Windows 10, τα ολογράμματα αποτελούν universal εφαρμογές για τα Windows, και οι universal εφαρμογές για τα Windows μπορούν να λειτουργούν ως ολογράμματα, καθιστώντας δυνατή την τοποθέτηση τρισδιάστατων ολογραμμάτων στον κόσμο γύρω σας για να επικοινωνείτε, να δημιουργείτε και να εξερευνάτε με τρόπο πιο προσωπικό και ανθρώπινο».

Το HoloLens, όπως τονίζει η Microsoft, είναι ο πρώτος ολογραφικός υπολογιστής στον κόσμο ο οποίος δεν χρειάζεται να συνδέεται με κάτι – με καλώδια, με τηλέφωνα, ή με PC. Το HoloLens επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει ολογράμματα σε high definition και να ακούει ήχο surround, ακόμα και αν τα ολογράμματα βρίσκονται πίσω του. Παράλληλα, η παρουσία εξελιγμένων αισθητήρων επιτρέπει στο HoloLens να «αντιλαμβάνεται» πού κοιτάζει ο χρήστης και να «κατανοεί» τι προσπαθεί να μεταδώσει με τις κινήσεις των χεριών και τη φωνή του.

Τη σειρά των παρουσιάσεων της Microsoft κλείνει το Microsoft Surface Hub των 84 ή 55 ιντσών, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για ομαδική δουλειά στον χώρο εργασίας και ενσωματώνει ειδικές εκδόσεις του Skype for Business και του OneNote. Παράλληλα, διαθέτει εξελιγμένο white boarding, instant remote conferencing, τη δυνατότητα για πολλαπλά άτομα να διαμοιράζονται και διαχειρίζονται υλικό επί της οθόνης από κάθε συσκευή.

Δημοφιλή