Η ΕΚΤ «θωράκισε» τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ «θωράκισε» τις ελληνικές τράπεζες
In this picture taken with a fisheye lens the new headquarters of the European Central Bank is photographed in Frankfurt, Germany, Wednesday, Jan. 21, 2015. The governing council of the ECB will meet tomorrow Thursday. (AP Photo/Michael Probst)
In this picture taken with a fisheye lens the new headquarters of the European Central Bank is photographed in Frankfurt, Germany, Wednesday, Jan. 21, 2015. The governing council of the ECB will meet tomorrow Thursday. (AP Photo/Michael Probst)
ASSOCIATED PRESS

Απόλυτα προστατευμένη είναι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως έλεγαν τραπεζικά στελέχη, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για υπαγωγή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA).

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η προσφυγή στον ELA, έγινε για προληπτικούς λόγους και δεν σημαίνει ότι κάποια από τις τέσσερις τράπεζες θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Όπως εξηγούν, ο Μηχανισμός Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας έχει προσωρινό χαρακτήρα, ενώ η απόφαση για προσφυγή λήφθηκε ώστε οι τράπεζες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε επιπλέον ρευστότητα εάν χρειαστεί να καλύψουν την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται απόψε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εχθές έγινε δεκτό το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ η απόφαση ισχύει για 15 ημέρες όπως προβλέπει ο κανονισμός της ΕΚΤ, αλλά και η ελληνική αίτηση που υποβλήθηκε.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ζήτησε τουλάχιστον σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια συνολικού ύψους 10 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα ενέχυρα που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, μπορούν να αντλήσουν έως και 40 δισ. ευρώ.

Πλέον τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην αποψινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, αν και το πρόγραμμα αρχικά είχε σχεδιαστεί ώστε να ακολουθήσει τα χνάρια της FED και της BoE, αγοράζοντας η ΕΚΤ απευθείας ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Βερολίνου φαίνεται πως έκαναν τον κ. Ντράγκι να αλλάξει τα αρχικά του σχέδια.

Πλέον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει το βάρος της αγοράς ομολόγων να σηκώσουν οι περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες, ώστε να μην μοιραστεί το ρίσκο μεταξύ των μελών κρατών και κάθε χώρα να παραμείνει υπεύθυνη για το χρέος της.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του Bloomberg το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο και θα καλύπτει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ τον μήνα.

Αναφορικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τη συμμετοχή της Ελλάδας όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι θα επαναλάβει ότι προϋπόθεση θα είναι η παραμονή της χώρας σε πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, το συνολικό ύψος των ελληνικών ομολόγων που θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε περίπου 15,9 δισ ευρώ, εφόσον δεν τεθούν επιπλέον όροι

Δημοφιλή