ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2015 08:49 EET | Updated 23/01/2015 08:50 EET

Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

AP

Είναι ο έκτος αδελφός του οίκου των Σαούντ, που αναλαμβάνει το θρόνο της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σαλμάν, ο νέος βασιλιάς της χώρας είναι 79 χρονών. Από το 2011 ασκούσε καθήκοντα Υπουργού Άμυνας.

Ο Σαλμάν ήταν για 50 χρόνια κυβερνήτης του Ριάντ και θεωρείται αρχιτέκτονας της ανάπτυξης της πόλης αυτής που χτίσθηκε μέσα στην έρημο από τη δυναστεία των Αλ-Σαούντ που ήθελαν να την κάνουν μια σύγχρονη πόλη.

Πάσχει από προβλήματα υγείας και το 2010 χρειάσθηκε να χειρουργηθεί για δισκοκήλη, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι πάσχει από άνοια. Θεωρείται ως ένας από τους πιο «μετριοπαθείς» αδελφούς.

Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρεί σταθερή την πετρελαϊκή παραγωγή ώστε να προστατεύει το μερίδιο του καρτέλ από αντίπαλους παραγωγούς.

Η ηλικία του δεν αφήνει πολλές πιθανότητες μακρόχρονης βασιλείας. Γι' αυτό και με την ανάληψη των καθηκόντων του, διόρισε και τον επόμενο διάδοχο.

Ο νόμος δίνει στον μονάρχη την δυνατότητα να διαλέξει ως διάδοχο, «τον πιο κατάλληλο» από τους γιους και τους εγγονούς του πατριάρχη της Σαουδικής Αραβίας, του Βασιλιά Αμπντουλαζιζ Αλ Σαούντ. Φαίνεται απλό αλλά δεν είναι, ο Πατριάρχης της Σαουδικής Αραβίας είχε 40 γιους. Ο πρίγκιπας Μουκρίν είναι ο νεότερος από τους επιζήσαντες.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου. Είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και συμμετείχε στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών.

Είναι επίσης η πατρίδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.