Η διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης
Sooc

«Οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν έναντι ενός ξεκάθαρου διλήμματος. Θα συνεχιστεί ο δρόμος της καταστροφή ή θα υπάρξει διέξοδος», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ζάππειο.

«Εμείς επιλέξαμε να απευθυνθούμε στους 'Ελληνες με επιχειρήματα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν το φόβο», επεσήμανε και συνέχισε προσθέτοντας ότι «είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

«Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ο φόβος τελείωσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνη επιλογή ώστε να σταματήσει η καταστροφική πορεία», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε ανάγκη την πλειοψηφία για να έχουμε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη».

«Χρειαζόμαστε καθαρή εντολή».

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει την αίσθηση ότι η Ευρώπη αλλάζει. «Διαμορφώνεται ολοένα και πιο θετικό κλίμα στην Ευρώπη για την αλλαγή που θα φέρει η Ελλάδα», τόνισε.

Σε ερώτηση για τα μέτρα τα οποία θα λάβει για τη μεσαία τάξη ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης είναι μία από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ επανέλαβε ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει στα 12.000 ευρώ. Για το ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ότι θα καταργηθεί αφού «έχει λεηλατήσει τη μεσαία τάξη». «Θα τον καταργήσουμε και θα βάλουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές ο κ. Τσίπρας είπε: «Αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ». Ωστόσο συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ».

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγάλη στροφή και να φύγει από την καταστροφική λιτότητα». Και συνέχισε: «Η τρόικα είναι εξωθεσμικός θεσμός. Καμία συνθήκη δεν αναγνωρίζει αυτό το σχήμα»

«Δεν αναγνωρίζουμε μόνο εμείς ότι η ΕΕ συρρίκνωσε τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας. Ήταν λάθος που έδωσε στην τρόικα εξουσία», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα πως «είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης».

Για άλλη μία φορά υπογράμμισε ότι «η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να κλείσει η κάλπη».

«Το Plan B της τρόικας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πλειοψηφία ώστε να στηριχθεί σε δυνάμεις που είναι προπαγανδιστές των πιστωτών», ενώ υπογράμμισε ότι «Ακόμη και αν είμαστε αυτοδύναμοι στη Βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες».

«Δεν θα δώσουμε το προνόμιο στην Άνγκελα Μέρκελ να είναι η μόνη των 28 της ΕΕ. Είναι μία από τους 28», τόνισε και συνέχισε «Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα υπάρξει ντέρμπι Ελλάδας – Γερμανίας. Θα είναι μια ισότιμη μάχη όλων».

Επίσης, αποκάλυψε ότι το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει θα είναι στην Κύπρο.

Σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον αγώνα της αυτοδυναμίας, για σταθερή κυβέρνηση, για να εφαρμόσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη χώρα. Ωστόσο, σημείωσε, εδώ είναι και η ευθύνη που έχει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Δεν θα συγκυβερνήσουμε για να γίνουμε όμηροι των απόψεων και των θέσεων της Μέρκελ, τόνισε.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον απασχολεί και αυτό το νόημα είχε και η επικοινωνία Χαρδούβελη- Δραγασάκη, αποκαλύπτοντας ότι ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού μεταξύ των δύο ανδρών, όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τις ανακοινώσεις Ντράγκι, είπε ότι ανέτρεψαν την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για ασφυκτικό χρόνο διαπραγμάτευσης. Αυτό πλέον δεν υπάρχει, η ανακοίνωση προσδιορίζει ένα πλαίσιο, ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιούλιο, κάτι που είχαμε πει πρώτοι, επισήμανε και πρόσθεσε: Άρα, ο χρονικός ορίζοντας είναι σταθερός και ανοίγονται δυνατότητες ώστε η διαδικασία να καταλήξει με επιτυχία, και το κρίσιμο είναι σε αυτήν τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί. Ζήτησε επίσης «να βάλουν πλάτη» και άλλες πολιτικές δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι «από εμάς ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, ενώ εγώ θέλω συναίνεση στη λύτρωση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκάλυψε ποιόν θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περιγράφοντας, όμως, τα χαρακτηριστικά του είπε ότι δεν θα συμβολίζει το χθες, ότι η πρόταση θα γίνει με κριτήριο το κύρος τού θεσμού και πως θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο αγώνας κατά της διαπλοκής θα είναι δύσκολος και ανηφορικός είπε ο κ. Τσίπρας. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα «συγκρουστούν μέσα και έξω» και πρόσθεσε ότι «πιο σοβαρές θα είναι οι συγκρούσεις μέσα στη χώρα, καθώς έξω διαμορφώνεται διαφορετικό κλίμα». Θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε τη βούλησή του να αντιμετωπίσει όσους πήραν αποφάσεις κρίσιμες για τη χώρα, όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζες «και συνεχίζουν μάλιστα να τις διοικούν». Το τρίγωνο της διαπλοκής την επόμενη ημέρα των εκλογών τελειώνει, είπε.

«Θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικος διαλογος σύντομα και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή», είπε ο κ. Τσίπρας. τονίζοντας ότι «Ισχυρή Δημόσια Τηλεόραση με δύναμη της στον πλουραλισμό». Πρόσθεσε δε, ότι «εγώ δεν έδωσα ποτέ συνέντευξη σε γλάστρες δημοσιογράφους.

Για το θέμα του κατοχικού δανείου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για διεκδίκηση, διευκρινίζοντας ότι δεν συμψηφίζεται και θα διεκδικηθεί αυτόνομα.

Δημοφιλή