ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2015 08:22 EET | Updated 24/01/2015 08:23 EET

Μπανγκλαντές: 34 νεκροί και δεκάδες τραυματίστηκαν σε έξαρση της πολιτικής βίας

ROUF BHAT via Getty Images
Indian police chase away Kashmiri supporters of the Jammu and Kashmir Liberation Front (JKLF) during a protest in Srinagar on January 16, 2015. JKLF Chairman Mohammad Yasin Malik and supporters were demonstrating against a reported decision by the Indian government to give permanent resident status to refugees of Bangladesh, formerly West Pakistan, who are settled in various areas of the winter capital of restive Kashmir. AFP PHOTO/Rouf BHAT (Photo credit should read ROUF BHAT/AFP/Getty Images)

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπανγκλαντές και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι από εμπρηστικές βόμβες, εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής έντασης η οποία πυροδοτήθηκε από μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα και την αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Μπέγκουμ Χαλέντα Ζία, το Εθνικιστικό Κόμμα (BNP) της οποίας είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές της 5ης Ιανουαρίου 2014, απαίτησε όπως η Χασίνα και η κυβέρνησή της παραιτηθούν και διεξαχθούν νέες εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η Χασίνα αρνήθηκε και ενέτεινε τη λαβή της στην εξουσία, προχωρώντας στη σύλληψη σημαντικών ηγετών της αντιπολίτευσης και επιβάλλοντας περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης που την επικρίνουν, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις επεκτείνονταν. Η βία επιδεινώθηκε απότομα από τις 5 Ιανουαρίου, πρώτη επέτειο των εκλογών.

Η αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εμπρηστικές επιθέσεις, περιλαμβανομένων δύο την Παρασκευή. Άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, πρόσθεσαν.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, όταν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν εμπρηστικές βόμβες εναντίον πολλών οχημάτων στην πρωτεύουσα Ντάκα και τις γύρω περιοχές, δήλωσαν η αστυνομία και μάρτυρες.

Στην Ντάκα, τουλάχιστον 29 άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα όταν επιτιθέμενοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ σε ένα λεωφορείο, δήλωσε η αστυνομία.

«Εννιά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σατζάντ Χαντακάρ, γιατρός στο Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής της Ντάκα που αγωνίζεται να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό των τραυματιών.

Περισσότεροι από 7.000 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί από τις 5 Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Αμίρ Χοσάιν Άμου, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας για τον νόμο και την τάξη.

Η αντιπολίτευση κάλεσε για τη διεξαγωγή άλλης μιας 36ωρης απεργίας σε όλη τη χώρα από το πρωί της Κυριακής (αύριο), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις και την "καταστολή" των ηγετών της κατά τη διάρκεια ενός αποκλεισμού της κυκλοφορίας επ̉ αόριστον τον οποίο ξεκίνησε.

Η Χαλέντα προσχώρησε στον αποκλεισμό αφού εμποδίστηκε να διεξαγάγει ένα μαζικό συλλαλητήριο στην Ντάκα στις 5 Ιανουαρίου.

Ποινική έρευνα θα μπορούσε να διεξαχθεί εναντίον της Χαλέντα για την εντολή να δολοφονηθούν αθώοι, είπε ο υπουργός Υγείας Μοχάμεντ Νασίμ.

«Θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων, παιδιών, γυναικών, εργατών», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους αφού επισκέφθηκε τα θύματα εμπρησμών.

Οι ηγέτες του BNP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν για την απειλή διεξαγωγής ποινικής έρευνας.

Η Χασίνα και η Χαλέντα εναλλάσσονται στον πρωθυπουργικό θώκο τα περισσότερα από τα είκοσι τελευταία χρόνια, σε μία σφοδρή αντιζηλία η οποία σημαδεύεται κατά περιόδους από εκτεταμένη πολιτική βία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν όλα τα κόμματα του Μπανγκλαντές να δεσμευθούν στον διάλογο.