Η ατζέντα του Eurogroup

Η ατζέντα του Eurogroup
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - JANUARY 21: The symbol of the Euro, the currency of the Eurozone, stands illuminated on January 21, 2015 in Frankfurt, Germany. The European Central Bank (ECB) is schedule to meet tomorrow and announce a large-scale bond buying program. The Euro has dropped sharply against the U.S. dollar in recent months. (Photo by Hannelore Foerster/Getty Images)
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - JANUARY 21: The symbol of the Euro, the currency of the Eurozone, stands illuminated on January 21, 2015 in Frankfurt, Germany. The European Central Bank (ECB) is schedule to meet tomorrow and announce a large-scale bond buying program. The Euro has dropped sharply against the U.S. dollar in recent months. (Photo by Hannelore Foerster/Getty Images)
Hannelore Foerster via Getty Images

Αίτημα από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος προσαρμογής μετά τις 28 Φεβρουαρίου θα αναμένει το Eurogroup, ενώ, όπως είχε αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, θα αξιολογηθεί επίσης πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση της χώρας ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί με ηρεμία το πρόγραμμα στήριξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να χαράξουν τη στρατηγική τους το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για την επικείμενη συνεδρίαση, στην οποία ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης είχε ζητήσει από τον κ. Χαρδούβελη στη συνεδρίαση να κρατήσει στάση ουδετερότητας και να μη δεσμευτεί με τίποτα, καθώς η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, στην προοπτική διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα ετίθετο σε νέα βάση.

Ο κ. Χαρδούβελης ενημερώθηκε από τον κ. Δραγασάκη για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των πρώτων ημερών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες οι δύο άντρες συζήτησαν και για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την αγορά ομολόγων, για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για ζητήματα που σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά, αλλά και για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης στo πλαίσιo ενημέρωσης Τύπου, στις Βρυξέλλες ανέφερε πως «είναι έξω από κάθε στατιστική πιθανότητα» να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος της τρόικας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος είπε πως θα πρέπει να εξετασθεί μια νέα επέκταση του προγράμματος. Ωστόσο, αν και δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης, ανέφερε με νόημα πως θα πρέπει να ξεπερνά τη μια ή τις δύο εβδομάδες.

Ο αξιωματούχος αποσαφήνισε πως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης είναι να το αιτηθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις ελληνικές εκλογές, έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών.

Αν και ερωτήθηκε για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αρκέστηκε να δηλώσει πως οι συζητήσεις για το θέμα μπορούν να ξεκινήσουν μόνον υπό κάποιους συγκεκριμένους όρους.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως στο Εurogroup της Δευτέρας θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την Ελλάδα με βάση και το αποτέλεσμα των εκλογών που θα είναι γνωστό, ωστόσο δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαπέν είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκτιμήσουν τη Δευτέρα «ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να κάνουμε ώστε να δώσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να είναι σε θέση να κάνει διάλογο».

Η «ανάλυση» θα επικεντρωθεί στο «έως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών», ανέφερε ο κ. Σαπέν.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της Ευρωζώνης, αν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να γίνει ανταγωνιστική, ανεξάρτητα από το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Δημοφιλή