Πούτιν: «Λεγεώνα των Ξένων του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία - «Ανοησίες» απαντά το ΝΑΤΟ. Σε συναγερμό οι ουκρανικές επαρχίες

Πούτιν: «Λεγεώνα των Ξένων του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία - Σε συναγερμό οι ουκρανικές επαρχίες
Russian President Vladimir Putin, centre visits the Central Scientific Research Institute of Precise Mechanical Engineering in Klimovsk, near Moscow, Russia, Tuesday, Jan. 20, 2015. At rear is Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin; and at right is Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces, Col.Gen. Valery Gerasimov. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
Russian President Vladimir Putin, centre visits the Central Scientific Research Institute of Precise Mechanical Engineering in Klimovsk, near Moscow, Russia, Tuesday, Jan. 20, 2015. At rear is Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin; and at right is Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces, Col.Gen. Valery Gerasimov. (AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service)
ASSOCIATED PRESS

Για παρουσία «Λεγεώνας των Ξένων» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται από τους Δυτικούς για να «περιορίσουν» τη Ρωσία.

«Ποιος πολεμά (στην ανατολική Ουκρανία); Υπάρχουν επίσημες μεραρχίες των (ουκρανικών) ενόπλων δυνάμεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν τα αυτοαποκαλούμενα τάγματα εθελοντών εθνικιστών. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για έναν στρατό, αλλά για μια Λεγεώνα των Ξένων και σε αυτή την περίπτωση μια Λεγεώνα των Ξένων του ΝΑΤΟ, που δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας», κατήγγειλε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη.

«Πρόκειται για έναν άλλο γεωπολιτικό στόχο: τον περιορισμό της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αρνείται μια πολιτική λύση στη βία στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η κατάσταση οξύνεται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

«Δυστυχώς, οι ουκρανικές αρχές αρνούνται μια ειρηνική λύση, δεν θέλουν (να καταβάλουν) πολιτικές προσπάθειες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από όλες τις επαρχίες της Ουκρανίας να τεθούν σε υψηλό συναγερμό, καθώς αναμένεται να ενταθούν οι συγκρούσεις στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και κατάσταση υψηλού συναγερμού σε όλη τη χώρα», ανέφερε στη διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες του Πούτιν.

«Η δήλωση ότι υπάρχει μια λεγεώνα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι ανοησία. Δεν υπάρχει καμία λεγεώνα του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας μιας έκτακτης συνόδου της επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.

«Οι ξένες δυνάμεις στην Ουκρανία είναι Ρώσοι, οπότε πιστεύω ότι κατά μία έννοια αυτό είναι το πρόβλημα, ότι υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές (αντάρτες) με εξοπλισμό», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και η Ρωσία υποστηρίζει τους αυτονομιστές με εξοπλισμό. Και έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στην εισροή εξοπλισμού (που στέλνει) η Ρωσία στους αυτονομιστές στην Ουκρανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ. «Μιλάμε για βαρύ οπλισμό και διαφόρων ειδών εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία πήρε νέα τροπή το Σάββατο με τον βομβαρδισμό του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στον οποίο σκοτώθηκαν 30 πολίτες και τραυματίστηκαν σχεδόν εκατό.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της βίας κατά μήκος της γραμμής της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία από τους αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία», σημείωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες τυφλές επιθέσεις είναι αδικαιολόγητες και απαράδεκτες».

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της να εργαστεί προς μια ειρηνική λύση, η Ρωσία συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη, εκπαίδευση, εξοπλισμό και δυνάμεις» στους αντάρτες, κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία τους έχει παράσχει εκατοντάδες προηγμένα στοιχεία εξοπλισμού, μεταξύ αυτών συστήματα πυραύλων, βαρύ πυροβολικό, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα», διευκρίνισε ο ίδιος, καλώντας για μία ακόμη φορά τη Μόσχα «να σταματήσει αμέσως να υποστηρίζει τους αυτονομιστές».

(Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή