Ο απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος μαζί με της κινήσεις των εταίρων την επόμενη ημέρα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων αναφορικά με την Ελλάδα που θα γίνουν στο σημερινό Eurogoup.
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Αθήνας, ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της αξιολόγησης, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ολοκλήρωση της αποτελεί βασικό όρο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το επόμενο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ερωτηθείς εάν το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα με πρόσκληση της νέας κυβέρνησης ή όχι, αρκέσθηκε να πει ότι «το Ταμείο θα εμπλακεί πλήρως στις συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής». Σημείωσε δε, πως ο τοπικός αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα θα μπορούσε να συντονίσει τη διαδικασία.
Το μήνυμα που έχουν στείλει ήδη οι δανειστές είναι ότι ο χρόνος που απομένει δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για αυτό εμμέσως πλην σαφώς καλούν την ελληνική πλευρά να υποβάλει νέα αίτηση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.
Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι θεωρείται βέβαιο πώς κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup, θα τεθεί το θέμα της νέας παράτασης. Ωστόσο, με δεδομένο ότι την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επίσημη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει.
Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να μετατεθούν είτε για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, είτε για ένα έκτακτο Eurogroup το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί μόνο με το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, το μεσοδιάστημα θα βοηθήσει και την ελληνική πλευρά να λάβει αποφάσεις σχετικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και την Κομισιόν να έχει επαφές με τους έλληνες αξιωματούχους, ώστε να ενημερωθεί για τις προθέσεις τους.
Πάντως, από την πλευρά τους οι δανειστές (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) αναφέρουν ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει από το σημείο που έμεινε η διαπραγμάτευση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν αποσύρει από το τραπέζι τα 19 σημεία που είχε θέσει ως προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ θεωρεί κομμάτι της διαπραγμάτευσης και το “email Χαρδούβελη”, με το οποίο είχε απαντήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε αυτό υπήρχαν οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο τότε η τρόικα το έβλεπε έως και 2,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων η απερχόμενη κυβέρνηση είχε προτείνει αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα γενικά όρια ηλικίας.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών είχε προτείνει και συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοζόντουσαν από την 1η Ιουλίου, εφόσον υπήρχε υστέρηση εσόδων. Με αυτά η κυβέρνηση πρότεινε την απόσυρση της μείωσης κατά 30% της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 και το 2016, την επιβολή φόρου πολυτελείας και την αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ.
Η τρόικα από την πλευρά της επιμένει για νέα ανεξάρτητη υπηρεσία συλλογής των εσόδων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θεσμοθέτηση του λοκάουτ, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο, αλλαγή της ρύθμισης των χρεών για τις 100 δόσεις (με εισαγωγή περιουσιακών-εισοδηματικών κριτηρίων), απελευθέρωση των κλειστών αγορών (αερίου, ηλεκτρισμού) και άρση της προστασίας για τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας.