Συγχαρητήριες επιστολές αλλά και μηνύματα από το εξωτερικό στον Αλέξη Τσίπρα

Συγχαρητήριες επιστολές αλλά και μηνύματα από το εξωτερικό στον Αλέξη Τσίπρα
Sooc

Έντονη διεθνής κινητικότητα με επίκεντρο τις θέσεις που θα παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση τόσο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όσο και την ευρύτερη στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καταγράφηκε σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν ιδιαίτερα θερμός στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Φεβρουαρίου η οποία θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για το νέο έλληνα πρωθυπουργό.

Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν. «Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να ενισχύουν την κατά παράδοση εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό για τη διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων στην Ευρώπη και στον κόσμο», διευκρινίζει το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν επίσης «ευχήθηκε στον Α. Τσίπρα επιτυχία» στα νέα καθήκοντά του υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του κόμματός του σημειώνεται σε μια «όχι ιδιαίτερα εύκολη» στιγμή για την Ελλάδα.

Συγχαρητήρια επίστολη και από τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση. «Ελπίζω ότι αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μιας σταθερής κυβέρνησης στρατευμένης υπέρ του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που μοιραζόμαστε στην Ελλάδα και την Ισπανία», τονίζει ο Ισπανός πρωθυπουργός και προσθέτει «Η κυβέρνησή μου είναι διατεθειμένη να εργασθεί για την ενίσχυση των διμερών και ευρωπαϊκών σχέσεών μας, όπως πρέπει να γίνεται μεταξύ δύο εταίρων και συμμάχων μεσογειακών χωρών όπως είναι η Ισπανία και η Ελλάδα».

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζετε είναι ασφαλώς δύσκολη», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, στη συγχαρητήρια επιστολή του. «Μια ολόκληρη ήπειρος παρακολουθεί τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι τον προσκάλεσαν σε Βρυξέλλες και Άγκυρα, αντίστοιχα, δέχθηκε επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός. Συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και από τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε στενή συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα έστειλε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Αναλυτικά η επιστολή:

«Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας στις ελληνικές εκλογές. Θυμάμαι τότε που συναντηθήκαμε στο debate που οργάνωσε η EBU στο Ε.Κ. κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μας καμπάνιας πέρυσι. Το να προωθήσουμε βιώσιμες λύσεις για την απασχόληση και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας παράλληλα δημοσιονομική σταθερότητα είναι μια κοινή πρόκληση στο σύνολο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στην επίτευξη αυτών των στόχων. Προσβλέποντας να εργαστώ μαζί σας προς όφελος των πολιτών της Ελλάδας και της Ε.Ε. ειλικρινά δικός σας. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ».

Ο κ. Γιουνκέρ προσερχόμενος σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup είπε «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσερχόμενος στο Eurogroup. Από την πλευρά του ο Γέρουν Νταισελμπλουμ «Συγχαίρουμε τα κόμματα που κέρδισαν στις ελληνικές εκλογές» ενώ πρόσθεσε ότι «Στα μέσα Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κύρια συζήτηση με την Ελλάδα».

Από την μεριά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρηθούν. Για το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, ενώ αναφερόμενος στο κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της για τις εκλογές στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρει, «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση».

Δημοφιλή