ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/01/2015 16:09 EET | Updated 26/01/2015 16:09 EET

Η NASA επιβεβαιώνει το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αστεροειδής «πέρασε» η ζωή συνεχίζεται

Ένα από τελευταία, κατά τη προεκλογική περίοδο τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε έναν αστεροειδή να διέρχεται πολύ κοντά από τη Γη την ίδια ημέρα που το κόμμα εκτιμούσε πως θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Στις 26 Ιανουαρίου.

Επίσης το σποτ προέβλεπε πως μετά από αυτή τη διέλευση, η ζωή θα συνεχιζόταν κανονικά και ίσως και κάπως καλύτερα από πριν.

Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία, ένας αστεροειδής μεγέθους ίσου με δύο κρουαζιερόπλοια, το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα που έχει βρεθεί τόσο κοντά από τον πλανήτη μας, πέρασε «ξυστά» από τη Γη, η οποία πάντως δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Θα «περάσει» και πάλι μετά από 200 χρόνια

Ο αστεροειδής 2004 BL86, πλάτους μισού χιλιομέτρου, «συναντήθηκε» με τη Γη στις 18:19 (ώρα Ελλάδας), όταν τα δύο σώματα απείχαν μεταξύ τους 1,2 εκατομμύριο χιλιόμετρα. Πρόκειται για μια απόσταση τριπλάσια από αυτήν που χωρίζει τον πλανήτη μας από τη Σελήνη.

Το επόμενο πέρασμα του αστεροειδή από τη γειτονιά μας θα γίνει σε 200 χρόνια, όμως ούτε και τότε θα υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσής του με τον γαλάζιο πλανήτη.

«Ο αστεροειδής αυτής δεν αποτελεί απειλή για τη Γη στο μέλλον όμως, δεδομένου ότι πλησίασε τόσο κοντά, μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα αντικείμενο τέτοιου μεγέθους και να μάθουμε περισσότερα», εξήγησε ο Ντον Γέομανς, ο διευθυντής του Jet Propulsion Laboratory της Nasa, που εντοπίζει ουράνια σώματα οι τροχιές των οποίων περνούν κοντά από τον πλανήτη μας.

«Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για αυτόν τον αστεροειδή και μπορεί να μας εκπλήξει», είπε από την πλευρά του ο Λανς Μπένερ, ένας επιστήμονας που παρακολουθεί τον 2004 BL86 με το ραντάρ Γκόλντστοουν, στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνιας. "Όταν θα λάβουμε τα δεδομένα του ραντάρ, μία ημέρα μετά το πλησίασμά του στη Γη, θα έχουμε τις πρώτες λεπτομερείς εικόνες", εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Η ανακάλυψη του αστεροειδούς

Το επόμενο μεγάλο ουράνιο σώμα που θα φτάσει σε μικρή απόσταση από τη Γη, ο αστεροειδής 1999 ΑΝ10, αναμένεται να μας επισκεφθεί το 2027. Οι περισσότεροι από αυτούς τους αστεροειδείς είναι πολύ μικροί, με διάμετρο από 15 μέχρι 30 μέτρα. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σύγκρουση ενός από αυτούς με τη Γη είναι πολύ σπάνιο γεγονός και όσοι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα δεν αποτελούν κίνδυνο για το άμεσο μέλλον του πλανήτη.