Οι νικητές, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις: Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Οι νικητές, οι χαμένοι και οι εκπλήξεις: Ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων
sooc

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε ροζ.

Μόνο δύο άξονες έμειναν γαλάζιοι, η κεντρική και νότια πελοπόννησος και η βόρεια Ελλάδα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Έβρος,Πιερία, Καστοριά, Γρεβενά, Θεσπρωτία). Και ένα μόνο νησί, η Χίος.

Θρίλερ στην Καβάλα- Το κάστρο έπεσε για 52 ψήφους

Στην Καβάλα είχαμε θρίλερ. Την παρτίδα (και τις 3 έδρες) πήρε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με 52 ψήφους. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας, η οποία το 2012 είχε έρθει πρώτη με διαφορά 13,4 από τον Σύριζα!

Δεν ήταν το μόνο. Το ίδιο έγινε με την Ευρυτανία, την Άρτα, τη Χαλκιδική και την Φλώρινα. Τα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν όλα Σύριζα, το ίδιο και τα νησιά πλην της Χίου.

Υπερδιπλάσια ποσοστά του Σύριζα από ΝΔ σε 2 εκλογικές περιφέρειες

Στη Ροδόπη το 48,45% των ψηφοφόρων επέλεξε σύριζα, με τη διαφορά από τη ΝΔ να βρίσκεται στο 27,8%.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Σύριζα είχε 47,85%, στην Ξάνθη 45,4 και στην Κέρκυρα 44,14%. Πάνω από 40% είχε σε Λασίθι, Αχαϊα, Χανιά, Ζάκυνθο, Β Πειραιώς, Βοιωτία, Εύβοια και Μαγνησία.

Στη Χιο και την Καστοριά τα μεγάλα ποσοστά της ΝΔ

Στη Χιο, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό της, 38,89%. Στην Καστοριά 37,8%, στη Θεσπρωτία 37,6, στις Σέρρες 37,4

Η Χρυση Αυγή συγκρατεί τα ποσοστά της

Δυστυχώς η Χρυσή Αυγή συγκράτησε τα ποσοστά της. Στη Λακωνία μάλιστα έφερε 10,9%, στην Αρκαδία 8,2% και στην Ηλεία και τα Γρεβενά 8,1%

Το Ποτάμι διαπρέπει σε Ροδόπη και Χανιά

12,7% συγκέντρωσε το Ποτάμι στη Ροδόπη, και 12,1% στα Χανιά. Γενικά ο Κρητικός Σταύρος Θεοδωράκης τα πήγε καλά σε όλη την Κρήτη, αλλά και στα νησιά του Ιονίου

Στην Κοζάνη και τη Φθιώτιδα οι ΑΝΕΛ

Το ποσοστό 6,7% της Κοζάνης, ήταν το μεγαλύτερο των ΑΝΕΛ. 6,05% πέτυχαν στη Φθιώτιδα. Ωστόσο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή Επικρατείας, πράγμα που σημαίνει πως ο Τέρενς Κουίκ μένει εκτός Βουλής.

Αυξάνει τα ποσοστά του το ΚΚΕ

Σχεδόν κατά 1 μονάδα αυξησε το ποσοστό του το ΚΚΕ, που συγκέντρωσε εντυπωσιακό ποσοστό στη Σάμο, 15,08%. Στη Λέσβο 10,8, στη Λεφκάδα 9,5, στην Κεφαλλονιά 9,34 και στη Ζάκυνθο 8,6.

ΠΑΣΟΚ: Στην Α Θεσσαλονίκης χάνει από τον Βασίλη Λεβέντη.

Το ΠΑΣΟΚ, θα είναι το μικρότερο κόμμα στην επόμενη βουλή. Συγκέντρωσε το 4,6% των ψήφων και θα εκλέξει 13 βουλευτές. Στην Α Θεσσαλονίκης, την εκλογική περιφέρεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό και από τον Βασίλη Λεβέντη. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ είναι στην Λακωνία (10,9%), την Αρκαδία, την Ηλεία και τα Γρεβενά

Εκτός Βουλής το Κίνημα του Παπανδρέου

Εκτός Βουλής θα μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το μεγαλύτερο ποσοστό, το συγκέντρωσε στην Αχαϊα (5,8%), το Ηράκλειο, το Λασίθι, την Ηλεία και την Αιτολοακαρνανία.

Η αποχή εμφανίζεται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2012. Επισήμως έφτασε το 30,6% ωστόσο είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς, γιατί όπως ανάγλυφα έδειξε και το παράδειγμα του εκλογικού κέντρου Νίκαιας, δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Δημοφιλή